Boliden oskyldiga till giftslamskandal?

Boliden, ett svenskt gruvbolag, skeppade iväg giftigt gruvslam från Sverige till Chile. Där lades det i högar och förgiftade ett helt samhälle. Men företaget anser att de är helt oskyldiga. De hade ju minsann ”analyserat” det hela innan.

Boliden anser istället att det chilenska företaget Promel som tog emot gruvslammet är skyldiga tillsammans med chilenska myndigheter. Såväl Promel som chilenska myndigheter och svenska myndigheter är naturligtvis också skyldiga. Myndigheterna kände till exporten av det kraftigt arsenikhaltiga slammet och Promel borde hanterat det på ett bättre sätt. Men det betyder ju inte att Boliden är oskyldiga. Boliden skulle naturligtvis följt upp exporten och sett till att slammet förvarades säkert och på ett ofarligt sätt för miljö och människor. Det gjorde inte det svenska gruvbolaget.

Förgiftade bybor har stämt Boliden för att få skadestånd. Myndigheterna i staden Arica i Chile har redan betalat skadestånd, Promel har gått i konkurs. Självklart borde också Boliden betala skadestånd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements