Överdrivet om Lexbase?

Jag är väl inte helt förtjust i sajter som Lexbase. Samtidigt vet jag att det finns andra sajter där liknande material, domar med mera lätt kan hämtas ut och andra sajter där dömda verkligen hängs ut, med bilder, namn och allt. Det senare handlar främst om ett antal rasistsajter och det förstnämnda om ett antal kommersiella sajter som säljer information och dokument inklusive hela domar:

Sedan flera år tillbaka erbjuder juridiska nyhetstjänster som Infotorg Juridik, Lex Press, Norstedts Juridik, JP Infonet (över en miljon domar enligt hemsidan) helt sökbara domar från landets samtliga domstolar. Flera av tjänsterna förses med domar från nyhetstjänsten Siren som specialiserat sig på att scanna in dokument från hundratals myndigheter.

Medan Lexbase nöjde sig med de allmänna domstolarna och de känsliga brottmålen går Siren längre och täcker också förvaltningsdomstolarna. Det innebär att personer som är eller har varit intagna för psykiatrisk tvångsvård eller rättspsykiatrisk vård lätt kan kollas upp genom en slagning på deras namn eller personnummer. Och eftersom domstolarna är skyldiga att offentliggöra många fler uppgifter än andra myndigheter är skvallervärdet (och därmed risken för allvarliga integritetsskador) enormt.

[…]

Dessa känsliga personuppgifter är en guldgruva för informationsföretagen. Abonnemangen kan kosta många tusen kronor för en enskild användare men arbetsgivarna betalar oftast och branschen omsätter mångmiljonbelopp.

Målgrupper är inte bara landets 35000 jurister och andra som löser juridiska problem i sin vardag utan också landets medier som med sina upprörda artiklar och inslag bidrog till att Lexbase stängdes ner. För allmänheten slogs dörren igen till denna skvallercentral men tiotusentals användare, bland andra landets tusentals juridikstudenter som har gratis tillgång till den känsliga informationen, kan, om de så önskar, lugnt fortsätta spana på grannar och vänner.

De kommersiella informationssajterna används alltså flitigt av samma medier som så hårt kritiserade Lexbase. Det är inte utan att en misstanke om att mdierna gick på Lexbase för att sajten vände sig till vanligt folk. Medierna kanske ville ha jvar sitt uthängningsmonopol. De ville välja vilka som ska hängas ut och vilka som inte ska hängas ut. De vill styra över hetsjakter och utpekanden, inte bli överkörda av vanligt folk. Kanske var det därför de gick på så hårt om Lexbase.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements