Jens Spendrup har rätt och fel

Jens SpendrupDet saknas kvinnor med rätt erfarenhet för att sitta i storföretags styrelser. Det var vad ordföranden i Svensk Näringsliv, Jens Spendrup, faktiskt sa i sitt berömda (kanske snarare ökända) och mycket kritiserade uttalande om kvinnors bristande kompetens. Just det är sannolikt korrekt och Spendrup har rätt på den punkten. Bristen på kvinnor med rätt erfarenhet är i sin tur en konsekvens av tidigare snedrekrytering. Däremot saknas det inte kvinnor med rätt utbildning och tillräckliga formella kunskaper. Men de har inte fått chansen i ett av män dominerat näringsliv. Om detta sa Spendrup ingenting. Utöver det sa han en del andra mindre vettiga saker också.

Att kvotera  in  kvinnor  för att  utjämningen  vad det gäller antal män och kvinnor i bolagsstyrelser ska gå snabbare är därmed en metod som sannolikt kan fungera bra. Det vore en rimlig lagstiftning som jag ser det.  På den punkten har Spendrup uppenbart fel liksom att fler kvinnor i bolagsstyrelser skulle försämra svenska företags konkurrenskraft. Det sistnämnda är uppenbart förvirrat och kvinnofientligt. För forskning visar det omvända, fler kvinnor höjer en grupps kompetens. Något som därmed skulle innebär att kvotering till bolagsstyrelser troligen skulle innebär höjd kompetens och stärkta bolag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements