Kvotering kan vara rätt ibland

Alice TeodorescuAlice Teodorescu skriver att kvotering aldrig är bra och tar Mona Sahlin som exempel på att det är dåligt att någon väljs enbart för att hon är kvinna. Så kan det väl vara ibland, men samtidigt så tror jag nog att kvotering skulle fungera bra i väldigt många sammanhang. Det är som marknadslösningar. De kan vara bara ibland, men på andra områden är de katastrofala (ex. elnätet, järnvägen, vården, skolan).

Jag tror exempelvis att kvotering till bolagsstyrelser skulle vara bara. Det finns tillräckligt med kvinnor som har kompetensen, men männens aktiva kvotering av andra män förhindrar förändring. Kvotering skulle snabba upp processen för att få ökad jämställdhet.

Men val av partiledare handlar inte om kvotering och kan inte lösas genom kvotering. Detta eftersom det oftast handlar om en person. Då ska den mest kompetenta och trovärdiga väljas. Det kan inte ske genom kvotering. Men problemet kan lösas på ett mycket bättre sätt. Genom att varje parti har två partiledare, två talesmän. En kvinna och en man.

Det löser förstås inte andra problem som underrepresentation för invandrare etc. Men de problemen måste lösas på annat sätt. Där anser jag inte att kvotering är bra politik. Inte heller anser jag att kvotering efter socioekonomisk status, klass, skulle vara rimligt rent generellt.

Men det finns kanske ändå vissa yrken där kvotering både för kön, ursprung/etnicitet och klass skulle kunna vara bra. För polisyrket exempelvis. Juristutbildningar eventuellt. Journalister kanske. Fast i sistnämnda fall kanske anlagstester som förr i tiden vore bättre och kunde innebär höjd kvalitet i media.

Det finns tillfällen då kvotering kan vara bra. Det är inte alltid bra. Det är inte alltid dåligt. Politik måste vara pragmatisk. Teodorescu har fel. De som tycker hon har fel har fel. Teodorescu har rätt. De som tycker hon har rätt har fel. Marknadslösningar passar ibland. Kvotering passar ibland. Och, jo, politik kan användas för att underlätta skapandet av ökad jämställdhet. Annars hade väl kvinnor knappast haft rösträtt idag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements