Femfrontskrig mot fascismen – de ”rumsrena”

Del 3 av 5 i serien Femfrontskrig mot fascismen

Det städade fascistpartiet. Sverigedemokraterna. Del 3 i Allt åt allas dokument om antifascistisk kamp handlar om dem. Fascisterna som borgare försöker göra rumsrena, fascisterna som innebär att de våldsammare nazisterna också ses som mer rumsrena av borgerliga debattörer och media. En av textens svagaste punkter då den helt saknar förslag på och hur Sverigedemokraterna ska eller kan bekämpas.

3. Gudfadern i Riksdagen

Här tar det tredje angreppet vid. På den tredje nivån verkar Sverigedemokraterna. Formellt tar de avstånd från våld och nazism. Men de kan aldrig nämna extremhögern i en enda mening utan att avsluta med att det är ”extremvänstern som är det egentliga problemet”. Sverigedemokraterna är blinda på höger öga och tiger om det högerextrema våldet – och börjar först yttra sig när det sker antirasistiska motreaktioner, genom att kritisera dessa. De använder gärna sig själva som slagträ, säger att de gärna skulle delta i manifestationerna om de var ”konsekventa och fördömde allt politiskt våld och extremism”. Nazismens särart förringas, istället används den urvattnade kålsuparteorin för att Sverigedemokraterna ska kunna rentvå sig själva – utan att tappa sin målgrupp. Återigen är måltavlan vänstern, att slå fast att de antirasistiska manifestationerna är de verkliga intoleranta tillställningarna. Det bidrar aktivit till att bagatellisera och avpolitisera de högerextrema våldsdåden, från Peter Mangs seriemord och Anders Breiviks massmord till Svenska motståndsrörelsens och Svenskarnas partis attacker. Dessa våldsdåd är gjorda av ”psykiskt sjuka individer” eller skedde som ”svar på vänstervåld”. Sverigedemokraterna försöker i varenda diskussion därför göra ett lappkast och rikta om strålkastarna mot vänstern som problemet och hotet.

Slut på citatet från Allt åt alla.

Det hela är korrekt, men även i detta fall kunde texten varit kortare. Sverigedemokraterna sysslar med att presentera falska uppgifter, bagatellisera fascistiskt våld, hitta på fascistiskt våld. Inte sällan får de stöd av media, polis och borgerliga tyckare för att sprida falsk information, kålsuparteorier och annan dynga. Det senare är det större problemet.

Dock. Inte  ett ord om hur Sverigedemokraterna ska bekämpas. Allt åt allas dokument visar här en enormt stor svaghet. Eftersom det är viktigare att bekämpa SD än att bekämpa de våldsamma nazisterna är det ett stort problem att texten helt saknar ett stycke om det.

Men i korthet. Sverigedemokraterna måste bekämpas med en politik som fokuserar på klassfrågor och inte på etnicitet, kön eller sexuella läggning. De ekonomiska och sociala frågorna måste stå i förgrunden. De frågor som olika delar av arbetarklassen har gemensamt är de viktiga. Arbetslöshet. Bostadsbrist. Löner. Ersättningar. Fackliga frågor. Osv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Femfrontskrig mot fascismen, näthatarnaFemfrontskrig mot fascismen – om nåt som inte alls är antifascism >>
Advertisements