Att sprida information om en fredlig demo är inte anstiftan till upplopp

En vänsteraktivist har blivit åtalad för att han i självförsvar knivhuggit en nazist i samband med att nazisterna angrep en fredlig demonstration. Han har dock inte blivit åtalad för nödvärnsexcess, dvs för att ha använt för mycket våld i samband med nödvärn, vilket skulle kunna vara rimligt. Istället är han åtalad för försök till dråp och anstiftan till upplopp. Det sista är totalabsurt och påminner om de påhittade vittnesmål, påhittade åtalspunkter och lögner som spreds i samband med händelserna i Göteborg 2001.

Att kalla någon till, att sprida information om en fredlig demonstration, är knappast anstiftan till upplopp oavsett vad som sen händer. I så fall blir det ju i praktiken helt förbjudet att göra reklam för demonstrationer. Det kan ju tydligen anses vara anstiftan till upplopp. Åtalspunkten är ett direkt angrepp på åsiktsfriheten och demokratin.

Även den andra åtalspunkten är befängd. Alla människor i Sverige har rätt att försvara sig själva mot våld och fysiska angrepp. Det gäller även i en demonstration. Naturligtvis speciellt i ett fall när polisen ignorerar varningar och inte skyddar den tillåtna fredliga demonstrationen:

Att sammanhanget skulle vara oviktigt för att en handling ska kunna förstås är inte bara en antiintellektuell inställning, det spelar också fascisterna rakt i händerna eftersom ett sånt tunnelseende helt bortser från såväl historiska erfarenheter som etablerad forskning. Fascisternas våld mot riktar sig mot enskilda individer som ingår i flera samhällsgrupper, alla som inte passar in i deras etniskt homogena idealsamhälle blir måltavlor för deras hat. Vissa av oss vägrar dock att reduceras till presumtiva måltavlor som när som helst kan attackeras för vår hudfärg, sexualitet eller vårt politiska engagemang. Istället går vi samman och slår vi tillbaka mot en rörelse som varken polisen eller politikerna tycks rå på.

Det var det som skedde i Kärrtorp. Istället för att vara passiva måltavlor valde vi att aktivt skydda våra egna liv och andras genom att stå kvar och slå tillbaka fascisternas angrepp. Det var denna beslutsamhet som senare gjorde det möjligt för demonstrationsdeltagarna att kollektivt mota bort fascisterna från torget. Det var oskyddade civilpersoner som avbröt fascisternas angrepp, inte utbildade och beväpnade poliser med full skyddsutrustning. Polisen hade inte bara ignorerat ett tips från en privatperson om att fascisterna befann sig i närheten och var i färd med att ta på sig sina skydd och beväpna sig med glasflaskor, de struntade även i att beakta underrättelser från sina egna kollegor inom säkerhetspolisen.

Poliserna på plats var därför underbemannade och oförberedda, hade polismyndigheten gjort sitt jobb så skulle vi aldrig behövt riskera våra liv för att göra deras jobb och skydda demonstrationen. Det var inte första gången vi tvingades använda våld för att avvärja ett angrepp mot en antirasistisk demonstration. Vi var beredda och vi slog tillbaka, därför gick det som det gick – utan antifascisternas agerande kunde Kärrtorp blivit ett blodbad. Att polis och åklagare i efterhand försöker bortse från de faktiska omständigheterna på plats och åtalar antifascister för det våld som utfördes i uppenbart självförsvar är under all kritik.

Joel har suttit häktad och isolerad sedan han greps i december, misstänkt för bland annat försök till dråp. Han har erkänt att han använt sin kniv mot en av de angripande fascisterna men förnekar brott eftersom det skedde i en situation av nödvärn. Förutom detta misstänks han även för anstiftan till upplopp sedan han skickat sms till sina vänner och påmint dessa om att dyka upp på demonstrationen i Kärrtorp. Att polis och åklagare nu ser sin chans att bli av med en antifascist för en lång tid framöver är inte så förvånande, men det är politik och inte juridik som ligger bakom deras ansträngningar och kreativa tolkningar av lagen.

Och naturligtvis har den åtalade Joel rätt när han säger:

– Hela grejen är ju fett pinsam alltså, att ni gör förövare till offer, säger han, efter att ha vägrat svara på en lång rad frågor.

Och med anledning av att polisen kallar honom gruppchef:

– Tar ni nazisternas terminologi och stoppar in i det här? Det låter ju skitkonstigt alltså, säger han.

Om polisen verkligen tror att vänstern fungerar och är organiserad som nazisterna så har de uppenbarligen ingen kunskap om svensk vänster utan bara en massa fördomar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements