Polisens begränsade kunskaper om lag och rätt

Polisen i Jönköping har beslutat att ge tillstånd för en nazistdemonstration på 1-maj. Det är en ren provokation. Dessutom helt onödigt. Polisen behöver inte ge tillstånd till en nazistdemonstration. De kan säga nej med hänvisning till att brott befaras i form av hets mot folkgrupp. Dessutom anser polisen att demonstration är farlig och kan urarta. De uppmanar därför människor att stanna hemma på första maj i Jönköping. Det är ytterligare ett skäl att inte tillåta nazisterna att demonstrera. Risk för våld och fara för allmänheten innebär att polisen utan tvekan kan stoppa nazisterna provokation.

Att polisen och rättsväsendet trots att oroligheter och lagbrott kan tänkas ske inte är intresserade av att förhindra nazisternas provokativa marsch utan ger tillstånd till den kan bara tolkas på två sätt. Det ena är att polisen inte har koll på lagstiftningen och inte själva följer lagen. Dvs inkompetens. Det andra är att polisen har sympatier för nazisterna och därför ger tillstånd.

Min uppfattning är att poliserna är inkompetenta snarare än högerextrema. Men samtidigt finns det säkert mer sympatier för högeråsikter än för vänsteråsikter hos många poliser. Också en form av inkompetens som jag ser det. Inkompetensen visar sig om och om igen. I en generell ovilja att agera mot nazister. I Kärrtorp i Stockholm när polisen totalt misslyckas med att skydda en fredlig och tillståndsgiven demonstration. I Malmö när polisen inte griper utpekade våldsmän trots att de pratar med dem. I Stockholm när nazister får tillstånd att demonstrera på kristallnatten. Osv. Polisen behöver utbildas.

När det gäller rättsväsendet är situationen annorlunda. Där kan finnas en sympati för högerextrema åsikter snarare än för vänsterextrema. Att de som tvingas försvara sig åtalas för våldsamt upplopp och försök till dråp tyder på det. Att straffen efter Göteborg 2001 var enormt mycket hårdare än straff vid andra våldsamma upplopp tyder på det. Rättsväsendet behöver reformeras.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pa_Z

    Tydligen har domstolen inte heller någon koll på juridiken? http://m.gp.se/nyheter/sverige/1.2342889-ja-i-domstol-till-svp-pa-forsta-maj

    • Du vet att jag är snäll. Du vet lika väl som jag att det går att säga nej, att flytta marschen, att förbjuda dem att gå, att tvinga dem still i nåt jävla industriområde. Det har gjorts många gånger, jag känner till minst 10 tillfällen i Göteborg. Alternativet till att polisen skiter i lagen/inte känner till lagen är ju att polisen vill ha bråk, att polisen gillar högerextremister. Sandahl är ju tidigare Säpo, han kanske fortfarande tänker som dom, dvs att högerextremister är ofarliga. Är det vad du tror? Om det är så är ju polisen att betrakta som korrupt och vi har ingen anledning att försöka samarbeta med polisen i form av dialog. Är det vad du vill? Vill du Göteborg 2001 ska upprepas?

      Domstolen kan inte stoppa någon med hänvisning till ordningslagen ( i detta fall §25) om jag förstått rätt. Utan bara polisen. I detta fall har polisen själv redan uttalat att fara för bråk och oro föreligegr då det har varit det tidigare. Alla rekvisit för att stoppa det hela föreligger.