Privatskolor vill inte ha insyn

Privatskolor i Sverige finansieras med allmänna medel, skattepengar. Ett rimligt krav i sådana sammanhang är att de som står för pengarna också har insyn i verksamheten och att lagstiftningen gällande privatskolor är densamma som för alllmänna och gemensamt ägda skolor är.

Privatskolorna vill dock inte att vi som betalar ska ha insyn i verksamheten:

Siffrorna är anmärkningsvärda, menar Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

–?Jag tycker att detta är väldigt oroande och det höjer inte trovärdigheten för de fristående skolorna. Kan man inte vara öppen med sin verksamhet och erbjuda sina anställda meddelarfrihet så undergräver man sin egen situation och position. Öppenhet och insyn är oerhört viktigt när det gäller skattemedel, säger hon.

Det kan knappast tolkas på annat sätt än att de vill kunna fiffla och smussla med allas våra pengar så som de och enbart de behagar. Inte nog med att en del privatskolor försöker få bidrag och möjlighet att starta nya skolor som inte behövs genom friserade och påhittade uppgifter i ansökningar, de vill inte heller att vi som bidrags- och uppdragsgivare ska ha insyn. Det är en bedrövlig inställning som visar att systemet med vinstdrivna privatskolor i Sverige inte är rimligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements