Ingen fred i Palestina så länge apartheid består

Så länge Israels apartheid- och ockupationspolitik fortsätter finns det inga förutsättningar för en långsiktig fred i området. Instängningen av palestinierna på Gazaremsan, blockaden av deras möjligheter till handel och försörjning tillsammans med Israels bosättningspolitik på Västbanken är de stora hindren för fred.

Så länge Israel i praktiken är en apartheidstat där palestinier förtrycks, fråntas mark, sätts i bantustans med murar runt osv kan det inte bli fred. Så länge Israel medvetet för en politik inriktad på kulturell och religiös åtskillnad finns inga möjligheter till fred i Palestina.

Tunnlarna som DN försökt få till problemet är inte problemet, de är en konsekvens av problemet. Ett av få sätt som gör att Gazaborna kan få in mat och andra förnödenheter till sig själva. Eller för att kunna utföra militära räder mot ockupationsmakten. Mot förtryckarna. Mot Israel. Det är legitimt självförsvar, precis som de missiler som skjuts mot Israel. För faktum är att Israel är en ockupationsmakt, palestinierna är inspärrade i ghetton varav ett, Gaza, kan kallas världens största utomhusfängelse.

­Nyhetsmedias hyckleri i Palestinafrågan är avgrundsdjupt och de går bokstavligen över lik när de presenterar en genomfalsk bild av konflikten. Mer än 1 000 palestinier har dödats, många av dem civila, många av dem barn. Men det blir en större nyhet att en israelisk soldat dött eller försvunnit än att Israel dagligen massakrerar civila. Gammelmed­ia borde skämmas.

Palestinierna är inte problemet, Hamas är inte problemet. Missilerna är inte problemet. Judarna är inte problemet. För vi ska inte förväxla Israel med judendom. Israel representerar inte judarna i världen. Israels regering representerar inte ens alla judar i Israel.

Israel är problemet. Israels politik är problemet. Den israeliska ockupationspolitiken är problemet. Det israeliska mördandet av civila är problemet. Mördandet av barn och sjuka. Bombandet av skolor och sjukhus. Sådant är problemet i Palestina. Det finns en förtryckarstat, en ockupationsmakt men borgerligheten och makthavarna i Sverige vill att vi ska protestera mot de fåtaliga raketer som ett förtryckt och maktlöst folk lyckas skicka iväg.

Den svenska eliten inklusive regeringen, socialdemokraternas ledare och de flesta andra håller tyst eller stöder Israel öppet. De svenska makthavarna visar ett uppenbart förakt för demokrati och människoliv. Det svenska folket visar vecka efter vecka, i demonstrationer, möten, debattartiklar och insändare sin solidaritet med palestinierna och sitt mostånd mot förtryckarlandet Israel och dess apartheidpolitik.

Vill Israel att inga missiler ska skjutas mot landet måste de ändra politik. Vill de att tunnlarna inte ska finnas måste de ändra politik. Vill Israel ha fred måste landet ändra politik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements