Skjutandet i Göteborg har minskat

Enligt DN har skjutandet i Göteborg, trots en kraftig polisinsats, inte minskat. Det är inte sant. Det har minskat. Framförallt i Bergsjön där en stor del av alla inblandade i en gängkonflikt gripits. Det handlar om en konflikt mellan en gruppering med äldre välkända kriminella och en gruppering med en hel del yngre kriminella som tidigare tycks ha arbetat under de äldre. Släktrelationer och vänskapsrelationer från barnsben har dock spelat en större roll för vilka som hamnat på vilken sida än ålder. Tretton personer kommer snart att åtalas i tre olika åtal. Alla åtalade riskerar fängelse.

I den äldre fraktionen är en 30-årig man ledande tillsammans med några bröder som dessutom uppges ha goda kontakter med det så kallade Backagänget. Denna gruppering ska dessutom ha varit inblandade i konflikten mellan Bandidos/X-team och många andra kriminella nätverk åren 2007/2008.

Den yngre fraktionen består av personer med gemensam barndom och uppväxt i Kortedala och Bergsjön där en ledande person, född 1985, idag är bosatt i Tynnered.

Under konflikten misstänks har 4 personer mördats:

• Två män sköts ihjäl i en lägenhet på Siriusgatan, Bergsjön, januari 2011.
• Tre personer tillhörande den äldre falangen har suttithäktade fördubbelmordet, men släppts i brist på bevis.
• En man sköts ihjäl utomhus på Oxledsvägen, Sävedalen, juli 2013.
• En person tillhörande den yngre falangen har suttit häktad för mordet, men släppts i brist på bevis.
En man kidnappades och hittades senare död på Merkuriusgatan, Bergsjön, november 2013.
• Tre personer tillhörande den yngre falangen har suttit häktade för mordet, men släppts i brist på bevis.

Skjutandet i Biskopsgården har också försvunnit. I det fallet verkar det dock inte handla om att polisen lyckats gripa en stor mängd personer, utan snarare om att två ledande personer i Backa, som varit inblandade i alla våldsamma konflikter i Göteborgs undre värld sen omkring 2005, har tagits av banan av nåt tyngre kriminellt gäng som är verksamt i grossistledet snarare än i detaljistledet med knarkförsäljning på gatan. För gängkriget i Bergsjön och det i Biskopsgården med Backagänget inblandade på ena sidan har båda delvis handlat om kontrollen av knarklangningen på gatunivå.

När det gäller den tredje synliga konflikten, den i Hammarkullen och Hjällbo handlar den till viss del om andra saker. Ett familjebaserat kriminellt nätverk kontrollerar den lokala knarkhandeln i dessa områden. Detta nätverk är också känt för att trakassera vanliga fredliga invånare, skrämma folk och hota folk som inte har med kriminalitet att göra. Detta har fått en del vanliga människor i stadsdelarna att reagera för att få stopp på skjutandet, våldet och otryggheten. Precis som i Biskopsgården är många av de som reagerat mot våldet svenskar med somaliskt ursprung. Det handlar inte om en etnisk konflikt som det sägs i DN utan en konflikt mellan vanliga människor och ett släktbaserat gangsternätverk som till viss del skjuter mot de som klagar och protesterar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements