Flera av Vårvädersligans ledare borta

Den 25-åring, Houssein Chit, som sköts på krogen vid Vårväderstorget var en ledande person i det gäng som brukar kallas Vårvädersligan. Utöver honom fanns det ytterligare två personer som räknas till de ledande i grupperingen, dels en 26-åring som sitter häktad för penningtvätt och dels en tredje person som precis undgick att bli skjuten på krogen vid Vårväderstorget då han lämnade den strax innan skjutningen. Ett beteende som för mig är ytterst misstänkt. Kanske hade han ett finger med i spelet? Ville han bli av med sina tidigare kumpaner? Eller så är det bara en tillfällighet.

26-åringen, vilket väl bör vara Eddie Jobe då den tredje kände ledaren i Vårvädersligan är yngre, greps i november förra året i en bil och hade då 250 000 kronor med sig. i Februari i år överlämnade han 750 000 kronor till en 23-årig man på centralen i Göteborg:

26-åringen anklagas alltså för grovt penningtvättsbrott, för att han hanterat närmare 750 000 kronor som förmodas komma från brottslig verksamhet.

En halv miljon i kontanter förvarades i en skokartong, nedstoppad i en plastpåse, och överlämnades – enligt polisens spanare – till en 23-årig man på Centralstationen i Göteborg.

Detta skedde den 26 februari.

Den yngre mannens greps omgående och har i förhör hävdat att beloppet skulle användas för att lösa en bilaffär i Malmö.

Det var andra gången på bara några månader som den 26-årige ledaren för nätverket i Södra Biskopsgården ertappades med stora penningbelopp.

19 november greps han i en bil tillsammans med flera framträdande personer i nätverket, däribland den nu i onsdags kväll skjutne 25-åringen. Med i fordonet hade de uppemot 250 000 kronor i kontanter.

Efter det andra stora beslaget startade myndigheterna en gemensam tillgångsutredning gällande 26-åringen.

Förutom 25-åringen så dödades en 20-åring vid skjutningen. Den senare hade ingen som helt koppling till kriminella nätverk och gäng. Ett helt oskyldigt offer för gängvåldet i Göteborg. Alla har förväntat sig att det skulle hända nån gång och det är ren tur att det inte hänt tidigare. Nu hände det med besked för de flesta av de skadade har heller ingen koppling till gangstergäng och kriminella nätverk. Bland de svårt skadade finns också 25-åringens lillebror.

I GP har Vårvädersligan utsetts till Göteborgs mäktigaste kriminella nätverk. Det är nog en kraftig överdrift. Det är uppenbart att de haft ett övertag i kampen mot Friskvädersligan/Backagänget en tid, men att går från det också kalla gänget för det mäktigaste i Göteborg är nog att ta i. Det finns många nätverk och gäng som kan göra dem rangen stridig, däribland andra gatugäng och vissa mc-gäng där det finns en stor kriminalitet bland medlemmarna.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements