Ledarskribent i GP yrar om terrorresor till Syrien

Csaba Bene Perlenberg, en av de nya inte alltför pålästa ledarskribenterna i Göteborgs-Posten yrar rejält i en ledare om resor till Syrien och Irak för att kriga. För det första har Säpo aldrig hävdat att 300 åkt till Syrien för att strida med IS. Det som de hävdar är att 300 åkt till Syrien för att strida. Hur många som verkligen stridit med IS (Daesh) och hur många som stridit med andra grupper vet ingen. Hur som egentligen åkt vet ingen heller utan det handlar om gissningslekar. Enligt Säpo ska dessutom ett 100-tal ha återvänt till Sverige. Kanske 50 har dött i Syrien och Irak. Enligt Säpo, som samtidigt inte är världens mest trovärdiga organisation.

Det finns därför ingen anledning att tro att det är väsentligt många fler än 300 som åkt till Syrien för att strida med IS på det sätt Perlenberg gör. Speciellt inte med tanke på att de enda som gripits i Sverige som misstänkta för att ha rekryterat ungdomar för att strida i Syrien har varit personer som ska ha rekryterat till andra islamistgrupper (Al-Qaida-anslutna eller Al-Qaidaallierade) som strider mot IS. Perlenberg far alltså med en ren lögn när han hävdar att de två som gripits i Eskilstuna och Örebro rekryterat för IS räkning. De rekryterade sannolikt för helt andra gruppers räkning. Om de nu rekryterade alls.

Sverige är också ett av de länder i Europa där minst ungdomar åker till Syrien för att delta i strid och sannolikt är det lik vanligt att ungdomar i Sverige åker för att strida med kurdiska sekulära grupper eller med andra islamistorganisationer mot IS. Csaba Bene Perlenberg borde lära sig att läsa på innan han skriver ledare. Tills dess får vi nog ta allt mannen skriver som osanning, eller i alla fall med en stor nypa salt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements