Hästhandlaren i Ulricehamn

Ford MustangDen klassiske hästhandlaren med en stor fet plånbok med tusentals kronor, svarta pengar och hästar av tvivelaktig kvalitet är tydligen inte utdöd ännu. Visserligen är det en fördomsfull kliché men hästhandlaren från Ulricehamn som precis dömts i Borås tingsrätt lever uppenbarligen upp till alla fördomar om hästhandlare. Mannen har enligt domen importerat och sålt närmare 150 hästar och 20 bilar för ett sammanlagt värde av närmare elva miljoner kronor. Inget av detta syns dock i hans bokföring, vilket innebär att han kunnat undgå att betala moms på strax över två miljoner kronor. Bilarna är förstås den i sammanhanget passande modellen Ford Mustang:

I den omfattande domen beskrivs att hästarna främst har hämtats från Lettland, men även från Nederländerna och Danmark och sedan sålts för mellan 10 000 och 100 000 kronor.

Enligt honom själv ska han endast ha hjälpt till med försäljning av hästarna för annans räkning och för detta fått provision om 1 000 kronor per häst, vilket också är det enda som är bokfört i den enskilda firman. Dock bedömer Tingsrätten den förklaringen som helt osannolik.

Mannen har även importerat och sålt minst 19 bilar från USA – nästan uteslutande Ford Mustang av 2006-2009 års modeller. Bilarna ska ha varit krockskadade exemplar som mannen har reparerat – enligt flera köpare bristfälligt – och sålt vidare via annonssajter. Ingen löpande bokföring har emellertid skett i något av de bolag som mannen, enligt Tingsrätten, styrt ”i det dolda”.

Vid sidan av sin svarta affärsverksamhet har mannen också emottagit hel sjukersättning. Han har enligt domen mottagit 350 000 kronor för mycket och också dömts för bidragsbrott. Mannen nekar till samtliga brott och hävdar att han inte på något sätt deltagit i hästhandeln mer än som rådgivare vilket han också redovisat. Av det följer att han också hävdar att han varit sjuk och berättigad till sjukersättning.

Den här typen av fall med svart hästhandel dyker faktiskt upp regelbundet om än inte speciellt ofta. 2013 var det exempelvis ett fall med en kvinna i nordvästra Skåne som handlade med hundar och hästar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements