Polisen: Vänsterextremism är organiserad brottslighet

I Polisens senaste rapport om organiserad brottslighet så ägnas ett par stycken åt vänsterorganisationer. Det är absurt. Vänsterorganisationer har verkligen inget med organiserad brottslighet att göra och det finns ingen anledning att ha med vänsterorganisationer i en sådan rapport. Dessutom ljuger de om hur vänsterns brottslighet ser ut. Den handlar nästan uteslutande om skadegörelse och mängden våldsbrott är mycket liten. Men framförallt handlar det inte om organiserad brottslighet. Det är befängt att likställa Revolutionära Fronten med Naserligan, Bandidos MC eller Södertäljenätverket som polisen gör.

Högerextrema organisationer, fascister och nazister, finns också med. Det är betydligt mer motiverat då det finns välbelagda och välkända kopplingar mellan högerextrema organisationer och kriminella nätverk av olika slag. Det finns också gott om högerextremister som dömts för mord, misshandel, rån, polismord, krigsbrott och mycket annat. Det finns ytterst få vänstermänniskor som är dömda för så allvarliga brott med viss undantag för brott som begåtts i samband med när demonstrationer angripits av polis eller högerextremister. men egentligen borde de inte heller finnas med i en rapport om organiserad brottslighet. Politisk verksamhet, oavsett hur vedervärdig vi än tycker den är har ingen koppling till organiserad brottslighet. Det handlar inte om kriminella nätverk och ska inte finnas med i en rapport om organiserad brottslighet.

Polisen skriver också i sin avslutning att politiskt betingad brottslighet inte har samma drivkrafter och inte kan bekämpas på samma sätt som ekonomiskt betingad organiserad brottslighet. Det är uppenbart att kapitlen om ideologiskt betingad brottslighet inte borde finnas med i polisens rapport om organiserad brottslighet.

Att de ändå finns med kan som jag ser det bara ha en enda förklaring. Att beskriva vänsterns organisationer som organiserad brottslighet kan göra det lättare att få tillstånd till övervakning av dessa organisationer utan att det betraktas som åsiktsregistrering i lagens namn. Det handlar ju ändå om åtgärder som vidtas för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Samma resonemang gäller naturligtvis de högerextrema organisationerna även om det där ofta finns och har funnits starka band till organiserad och grov brottslighet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements