Polisen: muslimska organisationer är att jämställa med maffia

Inte vilka muslimska organisationer som helst förstås, utan såna de allra flest av oss, inklusive de flesta muslimer, inte tycker speciellt bra om. Det handlar om organisationer och individer som sympatiserar med eller stöder Al-Qaida (Jabhat al-Nusrah, Nusrafronten) och Daesh (Islamiska staten, IS). Den organisation som namnges och finns i Sverige, Hizb ut-Tahrir är inte ens att betrakta som terroristorganisationer och även om de hade varit det så är det inte frågan om någon organiserad brottslighet. alla tre organisationerna tillhör den riktning inom islam som brukar kallas salafisk (ibland wahhabism). Det är en mycket konservativ och gammalmodig version av islam som återfinns i denna trosinriktning.

Varken Daesh (IS) eller Nusrafronten finns i Sverige även om det sannolikt finns sympatisörer. Nusrafronten är dessutom en svuren motståndare till IS i inbördeskriget i Syrien. Det finns ingen anledning att ta upp organisationer som inte ens finnns i Sverige i en rapport om organiserad brottslighet. Speciellt som det i dessa organisationers fall inte alls handlar om organiserad brottslighet oavsett hur osmakliga de än är.

Även om Hizb ut-Tahrir är en stockreaktionär organisation så handlar det inte om organiserad brottslighet. Faktum är att den nämnda organisationen och dess medlemmar inte kan knytas till några brott överhuvudtaget. Och även om de hade gjort sig skyldiga till terrorism i Sverige, vilket de inte har, eller utomlands (vilket de inte heller har) så hade de inte varit att betrakta som organiserad brottslighet. Men genom att klassa dem som organiserad brottslighet kan polisen sannolikt lättare motivera övervakning mot dem. Det är sannolikt därför de tas upp i rapporten om organiserad brottslighet. Men faktum är att de inte hör hemma där.

Genom att nämna Nusrafronten och IS i en rapport om organiserad brottslighet kan detta användas för att övervaka, avlyssna och kontrollera individer som polisen anser sympatiserar med dessa två organisationer på ett sätt som annars inte varit möjligt. Det är inte rimligt att lagstiftningen. En mängd personer blir med andra ord övervakade utan att det finns nån som helst anledning till det.

Läs också: Polisen: Vänsterextremism är organiserad brottslighet

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements