WordPress görs om

Världens mest populära webbverktyg har precis fått ett nytt gränssnitt, Calypso. Det innebär javascript istället för php. Detta handlar vad jag förstår om administratörsgränssnittet och inte om sajterna i sig. För sajter byggda i bara javascript är minsta sagt problematiska då de inte är indexerbara av sökmotorer.

Arbetet har utförts av Automattic, företaget som driver den kommersiella bloggplattformen WordPress.com. Under ett och ett halvt år har de arbetat med den ny uppdateringen som ska göra sajterna snabbare och helt responsiva.

Det nya gränssnittet har redan införts på Wordpress.com. De som kör WordPress på en egen server kan få Calypso genom att uppdatera Jetpack, en mycket använd plugin från Automattic. En ny separat serverversion av WordPress är på gång, den finns just nu i betaversion. Den versionen innebär knappast enbart javascript.

Automattic har också släppt en desktopapp till OS X där hantering av sajter kan skötas. Versioner till Linux och Windows är under utveckling, men Automattic har inte angett när de kommer att släppas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements