Asylansökningarna har inte minskat så kraftigt som viss media gör gällande

DN hävdar idag i en artikel att asylansökningarna minskar kraftigt. Det är nu inte helt sant. Antalet asylansökningar har minskat sen ID-kravet och transportörsansvaret infördes den 4 januari men kanske inte så kraftigt som DN försöker påskina. De jämför antalet ansökningar dagen innan med antalet ansökningar den 7/1. Det är ett orimligt sätt att jämföra. De tar också gärna upp siffror från Malmö där minskningen varit stor men samtidigt är det så att de orter som har färjor från Tyskland tagit mot ett ökat antal flyktingar.

Dagen innan ID-kontrollerna infördes skyndade sig många att söka asyl för att hinna in i Sverige, därför ökade antalet asylsökande från och med den 3/1 till den 5/1. De flesta av dessa kom in i Sverige innan ID-kontrollerna infördes. Jämför vi istället 2/1 med den 7/1 framstår inte minskningen inte som så kraftig. 2/1 ansökte 215 personer om asyl och den 7/1 148 stycken vilket ger en minskning med 31,2%. En minskning men inte så kraftigt som den jämförelse DN ger vid handen (37, 3%).  Det går förstås också att jämföra på många andra sätt ände som jag eller DN gjort. Den 31/12 ansökte exempelvis bara 199 personer om asyl, medan det den 29/12 var 427 personer. Vilka dagar som väljs ut ger helt olika resultat och kanske är siffrorna inte möjliga att använda på det viset egentligen. Kanske är det bättre att jämföra längre perioder. Perioden 29/12-4/1 sökte 1 989 personer asyl i Sverige medan 1 478 personer sökte perioden 1/1 till 7/1. Det ger en minskning på ungefär 26,5%.

Analyseras siffrorna närmar blir det ännu mer problematiskt. Det är framförallt antalet asylsökande från länder som det finns anledning att fly från som minskat som Afghanistan, Syrien och Irak. Det är i allmänhet legitima flyktingar som saknar identitetshandlingar. Kraftigast har minskningen varit när det gäller asylsökande från Afghanistan. Antalet asylsökande från övriga länder, vilket ofta är länder i Europa som Albanien och Serbien har istället ökat sen ID-kravet och transportörsansvaret infördes.

Vad som skett är alltså att det blivit en förskjutning vad det gäller antalet asylsökande från flyktingar som med stor sannolikhet har skyddsbehov till asylsökande som troligen inte har en chans att få asyl. Det är en orimlig konsekvens av orimliga ID-kontroller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements