Man åtalas för förberedelse till terroristbrott

En 20-årig har åtalats vid Attunda tingsrätt som misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Mannen häktades den 11 februari, misstänkt för att under januari inköpt föremål med avsikt att skapa en bomb.

– Min uppfattning är att han skaffat, förvarat och sammanställt vätskor och föremål med avsikt att göra en självmordsbomb. Den brottsliga gärningen som förberetts har allvarligt kunnat skada Sverige, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

I juni 2015 stoppades mannen vid två tillfällen i Turkiet och skickades tillbaka till Sverige. Enligt åklagaren har 20-åringen haft för avsikt att resa vidare till Syrien för att gå med i Daesh/IS.

20-åringen kan nog sägas vara ganska typisk för de som åtals för terroristbrott i Europa. En ung man som drivs av sin tro till att strida för Islamiska staten eller Al-Nusrah i Syrien. Däremot är åtalet otypiskt om vi tittar på vilka som begår terroristdåd i Europa.

Endast två terroristdåd under år 2014 begicks av islamistiskt influerade terrorister. Statistiken för 2015 är inte klar ännu. Detta ska jämföras med 67 terroristdåd med separatistisk och nationalistisk drivkraft, 13 med vänstextremistisk drivkraft och noll högerextrema.

Trots att nationalistiska/separatistiska dåd är det överlägset vanligaste är antalet gripna som misstänks för den typen av dåd mycket lägre än det antal gripna som misstänks för muslimskt influerade terroristdåd. 54 greps som misstänkta för vänsterextrema terroristdåd, 34 som misstänkta för högerextrema, 154 för separatistiska/nationalistiska och hela 395 personer för misstanke om islamistiskat motiverade terrordåd.

Den enorma överrepresentationen av gripna muslimer avspeglar utan tvekan det faktum att många grips för brott begångna i Mellanöstern eller för misstankar om att de ska ansluta sig till Islamiska staten eller Al-Nusrah/Al-Qaida vilket betraktas som ett terroristbrott i många länder. Men det förklarar sannolikt inte hela överrepresentationen utan en del av den måste nog också förklaras av en ganska utbredd islamofobi i Västeuropa. Många muslimer grips helt enkelt helt i onödan och utan att de faktiskt gjort sig skyldiga till något.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements