Islamistisk terrorism är ingen stor grej

I alla fall inte i Europa. De som säger att hotet om islamistisk terrorism är mycket litet i Europa och länge har sagt detta har rätt. Antalet islamistiska terroristdåd i Europa är mycket litet. Det vanliga är separatistiska/nationalistiska terrordåd. Antalsmässigt. 2014 var det 2 stycken islamistiska dåd och 67 separatistiska/nationalistiska. Däremot dödar varje islamistiskt terroristdåd i allmänhet fler människor.

Risken att i Sverige drabbas av ett religiöst motiverat fundamentalistiskt terrordåd utfört av någon förvirrad person som levt i Malmö eller Stockholm är helt enkelt minimal. Det kan förstås hända, men det är inte speciellt troligt. Därför hade de som hånade rapporten om så kallad ”radikalisering” i Rosengård helt rätt. Rapporten var rappakalja, full med fördomar och felaktiga slutsatser.

Gammelmedia i Sverige har helt enkelt fel. De skrämmer upp folk i onödan genom att frammana en bild av Rosengård i Malmö som helt nerlusat med fundamentalistiska muslimer (märkligt nog framställs inte den stadsdel i Stockholm som en annan person dödad i Bryssel bott i på samma sätt) och att Sverige absolut inte kan klara av ett terroristdåd. Båda bilderna är naturligtvis helt falska och ett utslag av rasistiskt och felaktigt tänkande. Islamofobi om ni så vill.

Terrorism på svenska och i hela Norden, har alltid varit dominerad av högerextremism. Anders Behring Breivik, Peter Mangs, John Ausonius, bombningen av Norrskensflamman, bombtillverkaren i Halland osv. Terrorismen i Norden är dessutom mycket begränsad i volym. Terroristdåd är något mycket sällsynt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Olof Larsson

  ”Antalsmässigt. 2014 var det 2 stycken islamistiska dåd och 67 separatistiska/nationalistiska. Däremot dödar varje islamistiskt terroristdåd i allmänhet fler människor.”

  Är inte antalet terrorbrott ett ganska trubbigt mått? Är inte själva syftet med terror att skapa största möjliga rädsla och fruktan? I detta leder de terrorbrott, som blir förstanyheter (på grund av sin omfattning och grymhet) och som alla diskuterar, till den ojämförligt största rädslan och den största fruktan. Det är dessa brott som för samhällsutvecklingen in i en repressiv och för integriteten bekymmersam riktning. Här är det terrorbrottets effekt och inte dess antal, som är det avgörande för skadan.

  Tittar man på Europols rapport (https://www.europol.europa.eu/latest_publications/37), som dina siffror är hämtade finns en del intressant att notera.

  Annex 1:
  ”In 2014, seven EU Member States reported a total of 201 terrorist attacks, which resulted in the death of four people and the injury of six.”

  ”One attack classified as religiously inspired terrorism was reported by Belgium. Four people were killed in the incident.”

  Det vill säga samtliga dödsfall i terrordåd 2014 var relaterade till religiöst motiverad terror. För 2015 föreligger ännu inte någon statistik från Europol men vi vet att de två religiöst motiverade terrordåden i Paris tog mer än 140 människors liv (januaridådet 12 och novemberdådet 130).

  Separatistiska/nationalistiska terrordåd (som till övervägande delen förekommer i Nordirland, Spanien och Frankrike) har en helt annan karaktär, även om den självklart inte på något sätt kan försvaras.

  Om den nordlirändska terrorismen säger Europols rapport följande (3.1):
  ”There were 22 attacks on national security targets in 2014, mainly targeting police, armed forces and prison officers.”

  Detta är ett exempel på att separatistisk/nationalistisk terrorism är mer ”kirurgisk” till sin karaktär och därför inte slår lika blint och inte heller vanligen – vid ett och samma tillfälle – drabbar en stor mängd personer. Rädsla och fruktan blir därför inte alls av samma storleksordning och skadan på samhället mer begränsad.

  • Antalet är ett rimligt mått. Ju fler, ju större anledning att vara rädd. Nationalistisk/separatistiska terrorism är i allmänhet inte mer kirurgisk, den handlar bara om mindre mål men också om färre mänskliga mål. Just nu. Vilken typ av dåd som dödar flest varierar med år. 2011 dödade exempelvis högerextrema terroristdåd flest människor (Breivik). Högerextrema terroristdåd är lika sällsynta som religiöst motiverade. Vänsterextrema något vanligare. 2010 dödade de flest personer (samtliga skedde i Grekland).