Dumt att ta bort undantaget för småföretagare i diskrimineringslagen

Undantaget i diskrimineringslagen mot bristande tillgänglighet som gäller småföretagare innebär att det fortfarande finns en viss diskriminering mot funktionshindrade i samhället. Med tanke på de negativa konsekvenser för samhället i sin helhet ett borttagande av detta undantag kommer att leda till anser jag dock att det ändå ska få vara kvar.

Konsekvenserna av ett borttaget undantag är sannolikt att en mängd mindre caféer, affärer och restauranger måste stänga. Det kan vara mycket dyrt att handikappanpassa. Flertalet småbutiker, smårestauranger och småcaféer är inte handikappanpassade. Många av dem kommer uppenbart att få stänga om undantaget tas bort. Samhället blir därmed fattigare och tråkigare för alla. Ett borttagande av undantaget kommer att gynna storföretag på småföretagares bekostnad.

De negativa konsekvenserna är som jag ser det större än de positiva. Ur samhällssynpunkt. Att tillmötesgå den lilla minoriteten funktionshindrade för en så stor samhällelig kostnad (både social och ekonomisk) som det kan tänkas bli är helt enkelt inte rimligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements