Nazivänliga domstolar

Ett demonstration attackeras av en grupp människor med maskering och svarta kläder. Demonstrationen försvarar sig. Under självförsvaret drar en av de som försvarar sig en kniv och hugger en ur den attackerande gruppen i ryggen. De som vittnar mot den som använde kniven är vänner till en som knivhöggs. De som vittnar för den som använde kniven är vänner med den som använde kniven. Den som använda kniven hävdar självförsvar. Den som använde kniven fick 6,5 års fängelse för mordförsök.

En grupp personer tänker angripa en feministisk demonstration. De angrips i stället av en annan grupp. Senare splittras den andra gruppen och den första gruppen attackerar en del av den andra gruppen varvid en person misshandlas allvarligt och livshotande. De som vittnar för den misshandlade är vänner med den misshandlade. De som vittnar mot den misshandlade är vänner med den misstänkte. Den som misshandlade hävdade självförsvar precis som mannen i det ovan beskrivna fallet. Den som misshandlade blir frikänd. Denna dom är orimlig.

Fallen är nästan identiska och det borde bli likartade fällande domar. Så blev det inte.

Jag kan bara se en enda anledning till att personen i det första fallet fälls men inte personen i det andra fallet. I det första fallet är han nämligen vänsteraktivist. Den person som åtalats i det andra fallet är nazist/högerextremist. Han frias. Uppenbarligen bedömer domstolarna i Sverige nazisters brott som mindre allvarliga än jämförbara brott om de utförs av vänsteraktivister. Det är inte seriöst, inte rimligt. Det är rättsvidrigt och det innebär att vi har ett politiskt agerande rättsväsen.

Vänsteraktivister får hårda straff för bott som högerextremister inte ens blir straffade för. Vi såg det i mer än 80 fall för 15 år sen (Göteborg 2001) och vi ser det nu igen. Vi ser det när högerextrem terrorism inte ens rapporteras och totalt ignoreras medan vänsterextrem terrorism döms mycket hårt. Vi ser det när mängder med muslimer arresteras för terroristmisstankar medan de allra flesta terroristdåd begås av separatister/nationalister. Rättsväsendet i Sverige är partiskt och tar ställning för högerextremister men mot vänsterfolk, rättsväsendet i Europa är rasistiskt och islamofobiskt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. I det andra fallet som gäller åtal för händelser i Malmö så dömdes en känd nazist; Andreas Carlsson, till fängelse i 3 år för grov misshandel. Han använde kniv och uppsåt att döda kunde inte beläggas menade tingsrätten. Han var åtalad för mordförsök.

Advertisements