I privatiseringsivern så såldes den militära hamnen och basen i Fårösund på Gotland till privata ägare. När nu militären åter vill ha militär verksamhet och en bas på Gotland har staten via Fortifikationsverket försökt köpa tillbaks hamnen i Fårösund men misslyckats med det. Nu har en kinesisk affärsman från Hongkong köpt hamnen från den tidigare ägaren, Joachim Kuylenstierna. Han har via sitt svenska företag Artmax AB köpt hamnen i Fårösund med enda syfte att hyra ut den till det svenska försvaret.
Affärsmannen heter Lau Ming-wai (också Ming Wai Lau) och är son till en affärsman och fastighetsägare i Hong Kong och Macao vid namn Joseph Lau. Joseph Lau är dömd för ekonomiska brott, bland annat penningtvätt och mutbrott, i Hong Kong. Han befinner sig dock på fri fot i Macao som inte har något utlämningsavtal med Hong Kong. Lau Ming-wai har ledande position i familjeföretaget Chineses Estates Holding, men fadern är troligen fortfarande huvudägare. Både Joseph Lau och Lau Ming-wai är brittisk medborgare såväl som Hong Kong-medborgare.
I Hong Kong har Lau Ming-wai fler olika förtroendeuppdrag, bland annat som medlem i Kommissionen för strategisk utveckling, Fattigdomskommissionen och i universitetsrådet för Hong Kong University. I Kina är han medlem av det politiska rådet Sichuan Committee of Chinese People’s Political Consultative Conference, styrelseledamot i University of International Business and Economics och Peking University. Han har också en bostad på Östermalm i Stockholm.
Lau Ming-wai har tidigare donerat 400 miljoner kronor till Karolinska Institutet för skapandet av Ming Wai Lau Center för Regenerativ Medicin som består av två verksamheter, en i Stockholm och en i Hongkong, där forskare från Hongkong, Kina och övriga delar av världen ges möjlighet att arbeta tillsammans i en fristående forskningsmiljö som leds av Karolinska Institutet.
Såväl Lau Ming-wai som fadern Joseph Lau förekommer i Panamapappren med flera bolag i olika skatteparadis:
Ming Wai Lau och Joseph Lau syns bland annat sammankopplade i bolaget Glory Ocean Limited i den läckta databasen. Bolaget har adress i det kända skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.
SvD har även hittat bolaget ”Joseph Lau Luen Hung Investments Limited” i Panamadokumenten, med adress i Brittiska Jungfruöarna. Aktieägarna är fyra olika bolag. Ett av dem; ”Solar Bright Ltd” i Brittiska Jungfruöarna, ägdes av sonen Ming Wai Lau så sent som i april 2015.
Ett stort antal andra bolag finns kopplade till familjen. Ett är ”Billion Mark Limited”, även det med bas i Brittiska Jungfruöarna. Här har hans syster stått som ägare, Ming Wai Lau själv ska ha varit med som direktör sedan 2006.
Det är ganska normalt. I stort sett alla stora Hong Kong-företag och privata kinesiska företag har en mängd dotterbolag i karibiska skatteparadis. Det gäller även Volvo Personvagnars ägare Geely.
I styrelsen för Artmax AB som köpt hamnen i Fårösund sitter Lau Ming-wai samt Fredrik Lundström som är reservofficer och tidigare varit bosatt i Fårösund.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Ming Wai Lau, Lau Ming-wai, Joseph Lau, Ekobrott, Donator, Karolinska Institutet, Panamapappren, Fårösund, Joachim Kuylenstierna, Artmax AB, Gotland, Militären, Brott, Hong Kong, Brittiska Jungfruöarna, BVI, Skatteparadis, Stockholm, Samhälle, Ekonomi
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Ett svar på “Kinesisk affärsman har köpt militär hamn på Gotland”
Kommentarer är stängda.