Misstänkt terrorist kopplad till ekobrottshärva?

Den man som misstänks ha utfört attentatet på Drottninggatan i Stockholm har enligt Expressen kopplingar till en tidigare ekobrottshärva. Men det är faktiskt inte sant för den enda koppling han har är att hans adressuppgifter fanns i utredningen av ekobrott.

Att adressen förekom i utredning är kanske inte så konstigt då fler personer från Uzbekistan hörde till de åtalade i härvan. Det finns få uzbeker i Sverige och de flesta har kopplingar till varandra. Det behöver därför inte betyda speciellt mycket att den nu misstänkte terroristens adress fanns i ekobrottsutredningen. Adressen är ju inte en hans då han bodde på en annan plats än den där han är skriven.

I februari 2015 greps först fyra personer med uzbekisk bakgrund. De var misstänkta för ekonomiska brott i sex olika företag, varav ett städföretag. Tillslaget föranleddes av misstankar om bokföringsbrott, användande av svart arbetskraft samt penningtvätt. I ett av bolagen misstänktes också grovt skattebrott. En tid därefter greps ytterligare en person så att totalt fem personer utreddes för ekobrott. Säpo kopplades till en början också in på grund av en misstanke om att pengarna från ekobrottsligheten var avsedda för finansiering av Islamiska staten (IS, Daesh).

Utredningen kunde sedan inte slå fast någon koppling till terrorfinansiering utan målet togs upp i tingsrätten och hovrätten som ett vanligt ekobrott. Fem personer åtalades och tre personer dömdes i slutändan till fängelse i mellan 1 år och nio månader till två år och sex månader. Ett klassiskt ekobrott med osanna fakturor, svartjobb, momsfiffel och bedrägerier. Och utan egentlig koppling till den nu misstänkte terroristen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements