Igår klubbade riksdagen igenom en upprivning av den så kallade ”Lex Laval” – lagen som hindrat facket att vidta åtgärder när utländska företag inte tillämpar kollektivavtal. För byggfacket Byggnads är detta en stor och viktig facklig arbetsseger.
– Vi i facket visste att börjar man ställa arbetare emot varandra utifrån nationalitet, då kommer det att gå illa. Då kommer människor att fara illa, diskrimineras och utnyttjas. Då kommer olyckorna öka. Då kommer främlingsfientligheten att öka. Nu har historien visat att våra farhågor slog in, och att lagen nu rivs upp är en stor seger för en fackliga kampen. Alla våra medlemmar kan sträcka på sig idag, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
I en debattartikel i ETC utvecklar Lindholm resonemanget:
Svensk lagstiftning ändrades för att passa EU-direktiven sas det, men den svenska lagen – Lex Laval – inskränkte i själva verket fackets handlingsutrymmet i ännu större utsträckning än direktivet. Lagen klubbades igenom 2010 av en borgerlig regering.
Sedan dess har facket inte haft någon möjlighet att kontrollera löner och villkor för utländska företag. När Sverige gick med i EU lovades den svenska fackföreningsrörelsen att den svenska modellen skulle lämnas orörd, men så blev det alltså inte. Vi i facket fråntogs våra verktyg och utländska byggnadsarbetare som kommer hit för att jobba på svenska byggen blir idag ofta utnyttjade.Ett av de stora problem som vi tampas med handlar om att många skrupelfria byggbolag inte drar sig för att förse sig med vinster på vilka villkor som helst. Deras enda konkurrensfördel är sämre arbetsvillkor och lägre löner. Medan arbetsgivaren ökar sitt pensionssparande och köper sommarstuga, går arbetaren hem till sin barack, äter en skål snabbnudlar till middag och facetime:ar med familjen hemma i Litauen, eller Polen, eller Rumänien.
Byggnads har nu under många år agerat blåslampa för att få regeringen att förändra den osunda konkurrens som råder i den svenska byggbranschen. Detta är en av de viktigaste frågorna för Byggnads medlemmar och många av de svenska byggföretag som inte vill vara med i låglöneracet. Att lex Laval idag rivits upp är en stor seger för den fackliga kampen. Alla våra medlemmar kan sträcka på sig idag.
Den svenska modellen har äntligen fått något av en revansch, men det finns mer kvar att göra. För så länge EU-direktivet om utstationerad arbetskraft har sin nuvarande formulering så kommer vi i facket aldrig att kunna kräva att utländska företag betalar ut samma löner som de svenska. Så nu häller vi mer fotogen i blåslampan och fortsätter den fackliga kampen.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Lex Laval, Byggnads, Byggnadsarbetarförbundet, Johan Lindholm, EU-direktiv, Fackliga rättigheter, Lika lön, Lönedumpning, Fackligt, Facket, Arbetarkamp, Lagstiftning, Kollektivavtal, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.