Självklart ska flickor få bära vilka kläder de vill

Om flickor vill ha hijab i skolan ska de självklart få ha det. Om flickor vill klä sig i hijab ska de självklart få göra det. Tycker jag det är vettigt att flickor har hijab? Nej det gör jag inte, jag tyckte det var en reaktionär symbol när jag växte upp bland kvinnor i hijab och den uppfattningen har jag även idag. Är det troligt att det är flickans föräldrar som vill att hon ska hijab? Ja, det är det. Det är nog knappast alltid flickans eget val.

Om flickor vill ha shorts och en liten topp med magen bar ska de självklart få ha det, även i skolan. Tycker jag det är lämpligt? Knappast, men alternativet till att folk får klä sig som de vill är sämre.

Jag tycker helt enkelt inte att det ska finnas lagstiftning kring hur folk ska klä sig men kan tänka mig att gör undantag för kläder som täcker ögonen och ansiktet såsom solglasögon, nikab, burka etc. Det är inte lämpliga kläder i skolan som jag ser det. På rasten spelar det väl ingen roll, men på lektionerna tycker jag att en lärare ska kunna se ögonen på sin elev.

I koranen så är det tydligt att flickor som inte nått puberteten inte omfattas av de religiösa reglerna kring sexualitet vilket detta i grunden handlar om. I en modern tolkning kan det ses som att flickor som inte blivit vuxna inte behöver bära hijab. Det skulle därmed inte vara någon inskränkning i religionsfriheten om hijab inte tilläts i skolan.

Ett hijabförbud i grundskolan skulle med andra ord inte vara nån speciellt allvarlig grej, men samtidigt kanske flickor faktiskt vill klä sig som sin mamma som har hijab och det är väl lite löjligt att förbjuda det. För det är ingen större grej att låta det vara tillåtet heller.

Låt barn och ungdomar, flickor och pojkar klä sig som de vill. Föräldrar kommer alltid att påverka hur barn klär sig. antingen genom att bestämma eller genom att barnen vill klä sig likadant som föräldrarna. Jag ser inget problem med det. De som kräver hijabförbud i skolan som exempelvis Jenny Sonesson i en ledare i GP har helt enkelt fel.

Det är ett problem när fundamentalistiskt troende som exempelvis Jehovas vittnen inte låter barn fira jul eller när fundamentalister bestämmer att småbarn ska ha hijab. Men problemet är inte barnen, problemet är fundamentalismen. Det är inte barnen vi ska angripa, utan vi måste vidta åtgärder som får bort fundamentalism.

Vi har i det svenska samhället fått bort det mesta av den kristna fundamentalismen som var stark ui södra Bohuslän där jag växte upp. Kristna kvinnor som bär hijab i Sverige har i princip försvunnit (det finns kvar i små grupper av schartauanskt kristna i södra Bohuslän) men det var mycket vanligt i Bohuslän när jag var liten. Det moderna samhället med lika utbildning, lika skyldigheter och rättigheter samt jobb för alla utrotade sedvänjan som var baserad på en fundamentalistisk tolkning av bibeln. Vi kan göra samma sak igen. Några förbud på individnivå behövs inte, det som behövs är en politik inriktad på arbete åt alla, jämlikhet, jämställdhet och lika lön för lika arbete parat med en enhetsskola, dvs förbud mot privatskolor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements