Inte helt rätt om dödsskjutningar i ETC

De senaste fem åren har antalet dödsskjutningar i Sverige legat på samma nivå. Det finns alltså ingen ökning. Kring 30 personer har skjutits ihjäl per år enligt Brå. Något ETC faktiskt också redovisar i en sidospalt. 42 personer sköts dock ihjäl under 2017 vilket är en kraftig ökning från 2016. Så långt har ETC rätt. Men en enskild ökning ett enstaka år innebär inte att det generellt finns en ökning. Vilket ETC ändå påstår. Det kan vara en ren tillfällighet.

Utvecklingen är dessutom väldigt ojämn, i Göteborg har det varit en kraftig minskning av skjutvapenvåldet under 2017 och Göteborg brukar ligga ett till två år före resten av Sverige när det gäller utvecklingen för gängvåldet. Det har inte varit färre skjutningar, då talar vi om totalt antal skjutningar och inte bara dödsskjutningar, i Göteborg sen 1990-talet. Kriminella gäng skjuter inte folk på öppen gata i Göteborg. Ökningen av skjutningarna har främst skett i Stockholm och Malmö, men även Helsingborg, Västerås och Uppsala har haft en ökning.

I Göteborg har antalet skjutningar minskat på grund av att myndigheterna använt mjuka metoder i bekämpandet av brottslighet. Motsatsen till hårda tag är det som gett effekt. Polisen har använt en långsiktig strategi som gått ut på att skapa förtroende och stöd bland vanligt folk för de åtgärder de vidtagit. Samtidigt har arbetslösheten i Göteborg minskat rejält vilket lett till minskad fattigdom och minskade känslor av att inte höra till. En minskning av våldet är resultatet. Dessutom har de som begått olika typer av brott åkt fast i större utsträckning. Vilket är ett resultat av göteborgspolisens förändrade metoder som bygger på förtroende istället för repression. Mjukt istället för hårt. Smart istället för dumt.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!