Polisen står för sans och balans när det gäller Brunnsparken i Göteborg

Polisen i Göteborg har nu konstaterat att Brunnsparken inte är stökigare eller farligare än någon annan plats i centrala Göteborg. Det är något som alla som faktiskt passerar Brunnsparken regelbundet redan vet.

Politiker i Göteborg fick stora skälvan efter ett antal hysteriska och ovederhäftiga artiklar i Göteborgs-Posten om Brunnsparken och fram kom ett förslag om ordningsvakter i Brunnsparken med omnejd inklusive Gustaf Adolfs Torg, Kanaltorget med omnejd och Kronhusparken. Ett i alla avseenden befängt förslag. Kanaltorget är för närvarande en oåtkomlig staketomgärdad byggarbetsplats medan Gustaf Adolfs Torg och Kronhusparken alltid är tomma. Behovet av ordningsvakter på dessa ställen är obefintligt.

I Brunnsparken passerar det dock en mängd människor men det innebär inte att det är en farlig plats vilket polisen nu också konstaterat. Det är inte farligare i Brunnsparken än på Kungsgatan, Kungsportsplatsen, Avenyn, Linnégatan, Andra Långgatan eller Järntorget. Med tanke på den enorma mängd människor som passerar Brunnsparken varje dag är det nog faktiskt till och med så att risken för en enskild person att bli utsatt för något i Brunnsparken är lägre än på exempelvis Kungsportsavenyn.

Erik Nord, polischef i Göteborg säger att det är annat som behövs. Det som behövs är inte ordningshållande personal utan människor som bedriver socialt arbete:

Brunnsparken ska rustas upp med start nästa år. Bland annat ska en bättre belysning öka trivseln. Erik Nord säger det finns mer kommunen kan göra i Brunnsparken:

– Se till att det finns verksamheter igång på ickekontorstid. Fältassistenter och annat som man kan jobba med som inte är direkt inne i den ordningshållande delen som ordningsvakterna trots allt är, säger han.

Återigen syns en märklighet i den göteborgska politiken. Polisen står för sans och balans när politiker och media hysteriskt ropar på hårdare tag. Det är i det stora hela ytterst märkligt att det är polisen som vill ha sociala insatser medan andra som borde vilja ha det ropar på mer repression och kontroll. Polisen och Erik Nord ska ha heder för sin hållning. Göteborgs-Posten och dess journalister borde skämmas. Politikerna borde börja bry sig mer om verkligheten än om ovederhäftiga, felaktiga och lögnaktiga tidningsartiklar.

Några ordningsvakter i Brunnsparken blir det inte då polisen inte accepterar förslaget.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!