EU-valet i Göteborg – Miljöpartiet

Miljöpartiet gick bakåt rejält i EU-valet. De tappade hälften av sina mandat. En dålig valrörelse och regeringssamverkan där de uppfattas ha svikit sina ideal är nog orsakerna till det. I många andra länder gick de gröna partierna framåt så utvecklingen i Sverige var annorlunda än nere i Europa. Klimatfrågan var avgörande för det. Även om stödet för MP minskade även i Göteborg är det mycket i högre i västkuststaden än i Sverige som helhet. Miljöpartiet är det tredje största partiet i Göteborg sett till EU-valsresultatet.

Miljöpartiet blev största parti i Göteborg i två distinkta områden, dels i östra Göteborg, dvs Bagaregården, Strömmensberg, Härlanda, Vidkärr, Torp, Kålltorp, Björkekärr, Kallebäck och delar av Lunden. En ring runt överklassens Örgryte. I området finns allt från stadsdelar dominerade av landshövdingehus, mindre äldre villor och radhus, barnrikehus till miljonprogramsområden. Socialt är det områden med arbetare och medelklass.

Det andra områden är till strukturen lika och sträcker sig från Lindholmen och Lundbyvass söderut över Haga, Olivedal, Stigberget (övre Masthugget), Annedal till Änggården, Landala egnahem, Guldheden och Johanneberg samt Mossen och Burås i Krokslätt. Områden med dominans av allt från äldre mindre villor över landshövdingehus till miljonprogramshus. Socialt är det områden med i huvudsak medelklass. Men där finns också många studenter som ju i stor utsträckning kommer från landsbygden och oftast är medelklass.

Till detta kommer ytterligare ett antal områden dominerade av äldre mindre villor i Tolered (Lundby, Flunsås), Bräcke, Bjurslätt, Utby och Fjällbo. Även på Stampen och södra Gårda är MP största parti.

De starkaste distrikten ligger utspridda på olika håll i de två dominerande områdena.

Valdistrikt där Miljöpartiet fick över 24 %

 • Övre Masthugget, Stigberget, 30,9 %
 • Skytteskogen, Kungsladugård, 27,4 %
 • Södra Björkekärr, 26,7 %
 • Norra Guldheden, 26,6 %
 • Västra Björkekärr, 26,1 %
 • Mossen, 25,7 %
 • Olofshöjd, Burås,  24,7 %
 • Södra Gamlestaden 24,7 %
 • Djurgårdsgatan, Majorna, 24,5 %
 • Södra Kålltorp, 24,5 %
 • Mariaplan, Majorna/Kungsladugård, 24,5 %
 • Klareborgsgatan, Majorna, 24,2 %

Noterbart är att Västra Björkekärr (Studiegången, Rosendal), Mossen (Chalmers studenthem) och Olofshöjd är studenthemsområden. Även i Norra Guldheden och Södra Gamlestaden finns det studenthem. Miljöpartiet är också starka i andra områden som domineras av studenthem däribland ett par valdistrikt i Johanneberg såsom Eklanda norra och Johanneberg västra.