Förhållandena i svenska häkten är usla

Förhållanden i svenska häkten har många gånger kritiserats av Amnesty International, FN och Europarådet för att isolering av de misstänkta i häktet är vanligt och att isoleringstiderna såväl som häktningstiderna är långa, ibland till och med mycket långa. Det kan hända att häktade sitter isolerade i månader och att häktningstiderna kan handla om år. Förutom detta är det ingen större skillnad på att sitta i svenskt häkte jämfört med andra länders häkten.

Sverige har heller ingen möjlighet att bli fri mot borgen i väntan på rättegång. Det är få länder som har det och det förekommer i stort sett endast i länder med anglosaxisk rättstradition som exempelvis USA, Storbritannien och Kanada. I de länderna kan de uppfatta svenska häkten och häktesregler som märkliga, men det är på samma sätt som i Sverige i de flesta länder.

När det gäller häktningen av den US-amerikanska rapstjärnan ASAP Rocky är det möjligt att en svensk medborgare inte skulle blivit häktad för motsvarande brott. I detta fall handlar det om flyktfaran och jag är inte förvånad över att han förblir häktad. Svenska myndigheter har vissa negativa erfarenheter av internationella kändisar, förra gången en sådan var misstänkt för ett allvarligare brott så var hans namn Julian Assange.

2016 presenterades en statlig utredning som föreslog ändringar i den svenska lagstiftningen när det gäller häktning. Utredningens föreslog bland annat nya alternativ till häktning, begränsning av häktningstiderna, utökad restriktionsprövning av domstolarna och lagstiftad rätt till mänsklig kontakt. Någon lagändring blev det dock aldrig.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!