Dumt regeringsbeslut om gasterminal i Göteborgs hamn

För att effektivt utnyttja mer miljövänliga bränslen är det nödvändigt att bygga ut möjligheterna att använda mer biobränslen är det är ett vettigt alternativ, exemplevis inom sjöfarten. Att koppla ihop anläggningar för tankning av fartyg med LNG (flytande naturgas, fossilgas) eller LBG (flytande biogas) med gasnätet i Sverige är därför en rimlig åtgärd. Det är att skapa en effektiv distribution av LBG och LNG. LNG är mycket bättre än de bränslen som används inom sjöfarten idag och LBG är ännu bättre.

Det finns redan en plats i Sverige där det begränsade gasnätet på Västkusten är ihopkopplat med möjligheter att lossa gas och last gas från och till fartyg. Att då skapa en ny sådan kopplingspunkt är egentligen inget problem. Det som händer när en sådan kopplingspunkt inte finns i Göteborg är att biogas inte kan användas i fartygen och att naturgasen i terminalen måste transporteras dit med fartyg istället för att kunna föras dit via en rörledning.

Jag kan inte se någon som helst mening med att ha ett sådant system. Det är ineffektivt och naturgas används ju redan via den ledning som finns. Några nya rörledningar i Sverige är inte planerade så vad miljövänner och regeringen är bekymrade över begriper jag inte. I regeringens fall verkar det faktisk mest handla om dumhet och en rädsla för att inte gå emot en allt mer inskränkt och bigott miljörörelse. Det blri viktigare för regeringen att försöka behålla och vårda makten än att göra rätt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!