Nobelprisen kan inte bli jämställda förrän forskningen är det

Män, män, män. Det är hur vinnarna av nobelpriset ser ut. Det är en avspegling av vekligheten. En majoritet av alla forskare i världen är män och förr var det en ännu större majoritet. Nobelpris får bara forskare som länge varit aktiva. Därför kommer nobelpristagarna inom överskådlig framtid att huvudsakligen vara män. Det kommer dessutom att ta längre tid än vad vi i västvärlden tror innan det blir lika många kvinnliga pristagare som manliga. Helt enkelt för att världen är ojämställd.

På samma sätt komme den rika västvärlden att inom överskådlig tid helt dominera bland pristagarna. EN stor majoritet av forskningen fanns länge i västvärlden. Numer har många länder i Asien kommit i fatt och så småningom kommer dominansen av vita män sannolikt minska. Men det är långt dit.

Problemet är inte att pristagarna är vita män. Problemet är den ojämlika värld vi lever i vilket leder till den typen av resultat. Är en majoritet av forskarna blir en majoritet av pristagarna män. Äldre män. Egentligen finns det bara två pris där vi idag kan förvänta oss en jämn fördelning av kvinnor och män samt ett minskat fokus på västvärlden. Litteraturpriset och fredspriset. Fast utanför västvärlden är det nog sannolikt så att manliga författare är vanligare än kvinnliga. Så mindre fokus på västvärlden skulle kanske ge större andel manliga litteraturpristagare.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!