Peter Esaiassons dumheter

Peter Esaisson är statsvetare och professor. Han har i en bok och i en debattartikel i GP presenterat de mesta otroliga dumheter. Det är utifrån debattartikeln uppenbart att även statsvetare och professorer kan var väl så dumma och förljugna. Samt presentera korkade falska nyheter. Några av dem ska jag behandla här.

I Bergsjön förstår och talar bara 20-25% av befolkningen svenska enligt Esaisson. Dessutom är den bristfällig enligt honom. Den som bemödar sig med att kolla fakta kan se att påståendet inte är nåt annat än dumheter.

För det första är 45% av befolkningen i västra Bergsjön födda i Sverige. 27% av dem har helsvensk bakgrund. Jag är ganska säker på att dessa 27% har fullständiga kunskaper i svenska språket. 8% av befolkningen är födda i det forna Jugoslavien, Finland, Polen och Turkiet. Jag är helt säker på att de flesta av dem liksom deras barn behärskar svenska. Samma gäller för de som är födda i Iran och många andra länder. Så det är lätt att konstatera att minst 40% av befolkningen i västra Bergsjön talar och förstår svenska utan problem.45% av befolkningen är födda i Sverige och jag är säker på att de flesta av dem förstår och talar svenska. Utöver det tillkommer en stor andel som alltså också kan svenska, men kanske inte så bra.

I östra Bergsjön är det lite annorlunda. Där har bara 13% av befolkningen helsvensk bakgrund och 37% av befolkningen är född i Sverige. 12% av befolkningen är född i i det forna Jugoslavien, Finland, Polen och Turkiet, ytterligare 2% i Iran. Jag är säker på att de flesta i dessa grupper förstår och talar svenska utan problem.

Totalt kan vi nog anta att över hälften av befolkningen i västra Bergsjön och lite under hälften i Östra Bergsjön talar och förstår svenska utan några större problem. Dessutom kan säkert en stor minoritet av de andra tillräckligt bra svenska för att kunna klara sig utan några egentliga problem. Esaiassons uppgifter är rena fantasierna och totalt felaktiga. Han hävdar att det är fakta, men det är som vi kan se av verkliga fakta inget annat än lögn.

Esaiasson påstår också att förvärvsfrekvensen är 50% i Bergsjön och Hjällbo. I västra Bergsjön är förvärvsfrekvensen 62%, i Göteborg som helhet är den 78% bland människor mellan 25 och 64 år gamla. I östra Bergsjön är förvärvsfrekvensen 54%. De största skillnaderna i förvärvsfrekvens finns i högre åldrar och i Bergsjön finns en större andel äldre i arbetsför ålder än i Göteborg som helhet. Så förvärvsfrekvensen är klart lägre i Bergsjön än i Göteborg som helhet, men det är inte på något sätt så att andelen som inte har jobb i Bergsjön är lika stor som andelen som har jobb. Esaiassons sprider falska och lögnaktiga uppgifter.

Läs också: Som man ropar får man svar

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!