Folk överreagerar på det nya coronaviruset

Dödligheten hos det nya coronaviruset (covid-19) verkar inte särskilt stor utan ungefär som andra allvarliga förkylningar och influensor. Smittsamheten är låg i jämförelse med en sjukdom som exempelvis mässlingen. När folk, exempelvis Stefan Löfven, ställer in resor till länder som som knappt har några fall där människor insjuknat av covid-19 så är det en överreaktion. Samma sak när hovet ställer in en större bjudning. Befängda överreaktioner. Att ställa in resor till Kina, Iran och norra Italien, kanske också till Korea, är dock förståeligt.

Och varför planera för att 25% befolkningen kommer att bli smittade på det sätt Danmark och Norge? Det verkar också vara en överreaktion. Och blir så många smittade kanske det bästa inte är en massa sjukhussängar som behövs, utan folk får väl istället helt enkelt stanna hemma. De allra flesta som insjuknar är ju inte speciellt sjuka så det borde räcka. De som dör är ju allmänhet personer som redan tidigare är försvagade av olika anledningar. Precis som när det gäller influensa, som ju troligen kommer att döda fler detta år än covid-19.

Personer med munskydd är också en klar överreaktion. De flesta munskydd skyddar inte smittspridning när det gäller covid-19. Som vanligt är det bästa folk kan göra att tvätta händerna ofta och regelbundet. Men personer som är svaga och i riskzonen för att dö av allvarliga infektioner bör naturligtvis vara mer försiktiga än andra människor. Som vanligt gäller det väl mest äldre. För barn verkar det ju knappt vara nån risk alls. De verkar inte ens kunna smitta andra om de mot förmodan själva skulle bli smittade.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!