Vikande dödstal och vikande antal IVA-vårdade per dag

Sverige har den senaste tiden sett ett minskat antal nya döda per dag såväl som ett minskat antal nya som vårdas på IVA. Den 8 april var det en topp när det gäller antalet döda på en dag, 97 stycken. Sen dess har antalet stadigt minskat och den 15 april, dvs igår dog 41 stycken, dvs mindre hälften av det antal som dog på en dag för exakt en vecka sen.

Antalet nya IVA-vårdade på grund av covid-19 har också minskat men inte lika mycket som antalet dödsfall. Den 8 april var det 43 nya IVA-patienter och den 15 april 22 stycken. Minskningen har skett i de flesta delar av Sverige, men kanske tydligast i Västra Götaland, Stockholm och Sörmland. Siffrorna för den 15 april är dock sannolikt något för små på grund av eftersläpning i rapporteringen och kommer att justeras upp.

Diagrammet hämtat från ETC.

Läget är värst i Sörmland med 261,1 konstaterat smittade per 100 000 invånare, Östergötland med 229,4 och Stockholm med 219. Så har det i stort sett varit sen det nya coronaviruset kom till Sverige. Läget är bäst i sydöstra Sverige (Kalmar, Kronoberg, Blekinge) och Skåne, västra Sverige och i norr (Norrbotten och Västerbotten). Smittspridningen ökar dock inte längre och antalet nya fall per dag har minskat från toppen på 738 personer den 7 april till 565 stycken den 15 april.

Diagrammet hämtat från ETC.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!