Vänstern i Sverige har i grunden två inställningar till EU. Antingen ska vi lämna EU eller så ska frågan undvikas. Jag är av en annan åsikt efter att under lång tid varit aktiv i europeisk politik. Jag menar att vänstern i Sverige, precis som vänstern i stora delar av Europa gjort, måste acceptera att EU finns och kommer att finnas.
För ett litet land som Sverige som helt beroende av export av råvaror/lätt förädlade råvaror (skogsprodukter, malm och stål) och verkstadsprodukter samt import av livsmedel finns i praktiken inget sätt klara sig utanför EU såvida vi inte vill slå inte på skatteparadisvägen på samma sätt som Schweiz. Det tror jag inte är aktuellt.
Därför tror jag att det är nödvändigt för vänstern att i stället för att kräva att Sverige lämnar EU istället måste diskutera hur EU ska fungera. Hur vill vi att demokratin inom EU ska se ut? Hur ska valen demokratiseras. Ska EU-parlamentet utse EU:s beslutande organ, regering, utskott etc, istället för att de utgörs av de olika medlemmarnas ministrar? Hur ska vi arbeta för att få bort nyliberal politik från EU:s grundläggande avtal och dess institutioner. Vilka områden ska EU besluta om och vilka ska beslutas på nationell nivå? Miljö, klimat, fiske, gruvbrytning, jordbruk, skogsbruk, viltvård, sjukvård, jakt?
Grundfrågan är ”Hur bygger vi ett rött Europa?” och hur kan vi använda EU för att göra det.
Läs mer:
- Naivt och icke-socialistisk om EU i Flamman
- Vad och vem är vänster inom Vänsterpartiet?
- Vänsterpartiets parlamentariska blindhet
- Demokrati, rörelsearbete, EU och socialismens möjlighet
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.