Effekten av inskränkningar i ebo-lagen är att fattiga blivit ännu fattigare

Ebolagen är en lag som tillåter asylsökande att bosätta sig där de vill. När den infördes var det en mycket bra och det är fortfarande en bra lag. Men reaktionära och konservativa krafter har med stöd av rasister och rasistiska åsikter drivit igenom förändringar i ebo-lagen med syfte att hindra folk att bosätta sig var de vill. Om folk ändå bosätter sig i områden där politiker beslutat att ebo-lagen inte ska gälla blir de fråntagna alla bidrag. Någon sådan effekt tycks dock lagen inte ha fått.

Istället tycks inskränkningarna i ebo-lagen ha lett till att folk ändå bosätter sig hos släkten och familjen men att de genom att de förlorar sina bidrag så blir de själva såväl so släkten och familjen fattigare.

Inskränkningarna i ebo-lagen har enkelt blivit ytterligare ett sätt att göra de som redan har det knapert ännu fattigare. Det hela blir därmed ytterligare ett steg i nedmonteringen av välfärdsstaten. Något som innebär att släktnätverk och familjenätverk stärks. I förlängningen innebär det också att den organiserade brottsligheten stärks, oavsett om nätverken är baserade på kompisförhållanden (vilket 90% av alla kriminella nätverk är), släktskap eller etnicitet.

Källa: SVT Aktuellt

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!