Att äta fet fisk kanske kan vara ett skydd mot covid-19

En riskfaktor för att bli allvarligt sjuk i eller dö av covid-19 är D-vitaminbrist. Gamla människor har ofta D-vitaminbrist och personer med heltäckande kläder och/eller svart skinn har oftare D-vitaminbrist i länder som Sverige. D-vitaminbrist är lätt att åtgärda. På vintern (egentligen alla månader med ett r i namnet) bör alla äta D-vitamintabletter och på sommaren bör alla vara i solen cirka 15 minuter per dag.

Det är också bra att äta mycket fisk då fisk i allmänhet innehåller mycket D-vitamin. Speciellt gäller det fet fisk som sill, skarpsill, lax och makrill men även mycket annan fisk.

I Storbritannien rekommenderar folkhälsomyndigheten NHS att människor ska äta D-vitamin:

It’s important to take vitamin D as you may have been indoors more than usual this year.

You should take 10 micrograms (400 IU) of vitamin D a day between October and early March to keep your bones and muscles healthy.

There have been some reports about vitamin D reducing the risk of coronavirus (COVID-19). But there is currently not enough evidence to support taking vitamin D to prevent or treat coronavirus.

Så även om det inte finns bevis för att D-vitamin skyddar mot covid-19 finns det bevis för att D-vitamin stärker immunförsvaret och att brist på D-vitamin har ett tydligt samband med ökad dödlighet i covid-19.

Nu har en studie också visat att det finns ett samband mellan höga nivåer av omega 3 i kroppen och minskad dödlighet i covid-19. Inte heller i detta fall kan det sägas att sambandet är bevisat men eftersom omega 3 är nyttigt på många andra sätt finns det stor anledning att äta så att omega-3-halterna i kroppen ökar. Bästa sättet att få höga halter av omega-3 är att äta fet fisk som sill (strömming), skarpsill (brisling, vassbuk), sardin, ansjovis, makrill, lax, röding, regnbåge och öring.

Feta fiskar. Bild: Sjömatsfrämjandet.

Att äta mycket fisk och speciellt fet fisk är dessutom nyttigt på flera andra sätt. Några skäl att undvika fet fisk finns inte med undantag av sill och strömming från Bottenhavet samt vildfångad lax, sik eller öring från Östersjön, Vättern och Vänern som kan innehålla höga halter av miljögifter. Dessa ska ätas med måtta. Gravida och barn bär inte ’ta sådan fisk alls. Odlad lax, sik, röding, regnbåge och öring är dock riskfritt att äta för alla.

Så ät mer fisk. Framförallt fet fisk. Det kan eventuellt skydda något mot covid-19.

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.