Kärnkraft är olönsamt och miljöfarligt

Kärnkraften i Sverige är olönsam. Det är därför kärnkraftsreaktorer stängs. Frö att driva de gamla kärnkraftverken vidare krävs så stora investeringar att det helt enkelt inte är värt det. Dessutom är avfallet från kärnkraften an allvarlig miljöfara i 100 000-tals år.

Att anlägga vindkraftverk är billigare och att driva dem lönsammare än att anlägga och driva kärnkraftverk. Att bygga solenergianläggningar är också billigare men för att det ska gå snabbare behövs ett ändrat regelverk, det måste bli tillåtet för enskilda personer att bli nettoproducenter och det måste bli möjligt för företag att bygga solenergianläggningar utan att behöva betala moms på det som produceras för eget bruk. De regler som gäller idag är bara till för att gynna de stora elbolagen. Solel, solceller och solenergi är de små producenternas el. Kärnkraft, vattenkraft och även vindkraft är storbolagens sätt att producera el. Det finns ingen anledning att gynna storbolagen genom att behålla nuvarande regelverk för solenergi.

Vindkraftverk. Bild: Tomasz Sienicki Licens: CC BY-SA 3.0

Vindkraft producerar el när det blåser och solenergi el när solen lyser. Det är sällan sol när det blåser och det blåser sällan när det är sol. De bästa förutsättningarna för solenergi finns i södra Sverige och de bästa förutsättningarna för vindkraft finns till havs och fjällen. Solel produceras på dagen när det behövs mer el. De två energislagen kompletterar varandra på många sätt. Men samtidigt producerar de ojämnt. Vinterdagar är kort så även om det är sol blir det låg elproduktion sett över hela dagen. Så det behövs också vattenkraft. Vattenkraft kan fungera som lagring av energi när dammarna fylls på och elektricitet kan produceras när vindkraft och sol inte ger tillräckligt mycket.

Solpaneler

Men det finns fler sätt att lagra energi, batterier kan användas för att lagra energi på dygnsbasis och vätgas kan produceras för att lagar energi på mer långsiktig basis. Detta är komplement till vattenkraften när det gäller långsiktig lagring av energi.

Vindkraft står idag för 20% av svenska elproduktion i genomsnitt. Det kommer att bli mer. Solenergi kan snart stå för lika mycket om regelverket gynnade en snabb utbyggnad.

Sverige exporterar idag mer elektricitet än nånsin och importerar mindre än nånsin. Det finns därför inte ens ett rationellt motiv för att behålla eller bygga ut kärnkraft.

Det finns alltså inte ett enda rimligt skäl till att behålla kärnkraft eller bygga ut ny kärnkraft. När miljörörelsen gjorde motstånd mot kärnkraft på 1970-talet hade de helt rätt. Sol, vind och vatten var lösningen som presenterades och det har i det långa loppet visat sig vara helt riktigt.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.