En socialistisk klimatpolitik

En socialistisk klimatpolitik måste som övergripande mål ha en målsättning som innebär att vi helt slutar använda fossila bränslen. I världsmåttstock så handlar det främst om fyra saker, sluta använda fossila bränslen för elproduktion och uppvärmning, sluta med fossildrivna bilar och minska bilismen, sluta flyga och minska användningen av fossila råvaror i stålindustri och cementindustri. I Sverige handlar det om att minska bilismen och sluta med fossildrivna bilar, minska eller avskaffa flyget och minska användningen av fossila råvaror i industrin.

Att övergå till eldrivna bilar och vätgasdrivna bilar är inte på något sätt nog för att lösa problemen med bilismen. Att tillverka bilar, bygga vägar och parkeringar och tillverka batterier med mera är ett slöseri med resurser som innebär att vi inte kan minska användningen av fossila bränslen tillräckligt fort. Därför måste också trafiken minskas. Detta kräver en storsatsning på kollektivtrafik samt att människor ska kunna gå och cykla till sitt arbete i så stor utsträckning som möjligt. Detta är något som kräver en tätbebyggd stad. Vilket i sin tur kräver en socialistiska stadsplanering, en socialistisk bostadspolitik och en socialistisk trafikplanering. En tätbebyggd stad minskar också uppvärmningsbehoven i ett land som Sverige men det minskar inte nedkylningsbehoven i varma länder. Dessutom måste alla subventioner till bilismen tas bort, viktigast är kanske att reseavdraget avskaffas men även subventioner av parkeringar måste bort liksom en del annat..

När det gäller att bli av med flyget krävs en satsning på snabba järnvägar av olika slag. För att det ska gå snabbt att minska flyget bör också byggen av nya flygplatser och nya landningsbanor förbjudas. I Sverige och många andra länder i Europa kan också flertalet av alla flygplatser förbjudas, dvs stängas, ganska snabbt. Det är svårare i länder där funktionsdugliga järnvägar saknas vilket är fallet i större delen av Asien, Afrika och Latinamerika. Det är sannolikt helt omöjligt i isolerade ö-länder. Subventioner till flyget som stöd till flygplatser och skattefritt bränsle måste också avskaffas.

Vi måste öka elproduktionen i form av solenergi och vindkraft. För att den ojämna tillgången ska utjämnas bör det satsas på vätgastillverkning istället för batterier. Energin kan på så sätt lagars i from av vätgas. Vätgas kan sedan användas som bränsle i kvarvarande bilar och lastbilar, såväl som inom sjöfarten. Det syre som också produceras i denna process kan användas för att syresätta hav och havsområden med syrebrist varvid klimatpolitik också blir miljöpolitik. Detta skulle kunna var en del av lösningen på Östersjöns problem med syrebrist, övergödning och varmare vatten. På det sättet kan en socialistisk klimatpolitik vara i samklang med en socialistisk miljöpolitik

Av avfall kan vi producera biogas (biobränsle från skogen direkt är dock inget vi ska satsa på, men det finns avfall från skogsindustrin som kan eldas upp) om kan ersätts fossilgas i våra städers gasnät och användas som bränsle inom sjöfarten. Inom sjöfarten blir det dessutom sannolikt nödvändigt att inom ett övergångsskede använda fossilgas (naturgas) som bränsle för att kunna fasa ut de miljöfarliga tunga eldningsoljorna och diesel. Fossilgas innebär både mindre växthusgasutsläpp och mindre utsläpp av miljöfarliga och giftiga ämnen. Även detta innebär en bra koppling mellan en socialistisk miljöpolitik och en socialistisk klimatpolitik. Sjöfarten måste också minskas genom att alla länder ska ha som målsättning att bli självförsörjande på livsmedel. Det kommer dock alltid att finnas länder som inte kan producera allt livsmedel de behöver och råvaror och produkter därav som inte kan produceras överallt. S vissa transporter kommer alltid att behövas. Ju mer som kan skötas med sjöfart, ju bättre, dåd ett är den mest energieffektiva transportformen. Men självklart måste också subventioner till fossila bränslen i sjöfarten tas bort.

Den internationella arbetsdelningen måste också avskaffas då den genererar en massa onödig trafik av alla möjliga slag. Det är knappast möjligt i ett kapitalistiskt samhälle som är vinststyrt och vinstmaximerande i varje led. Den sortens styrning måste bort.

Fossila råvaror ska i framtiden bara behöva användas i begränsad utsträckning till att driva fordon, exempelvis den begränsade flygtrafik som blir kvar, en viss fartygstrafik och dessutom måste det användas som råvara till platser och kemikalier som vi behöver för att klara matproduktion, hälso- och sjukvård samt en stor del av ett samhälles infrastruktur i form av ledningar av olika slag.

En klimatomställning måste gå fort, men det är fel att som delar av klimatrörelsen gör kräva allt omedelbart. Det sättet att arbeta och kräva saker leder bara till förlamning. Istället måste allt göras etappvis.

En snabb klimatomställning kan dessutom inte genomföras utan lagstiftning och förbud. En hel del är dessutom redan på gång, exempelvis en omställning av bilparken från fossildrivna bilar till elbilar. Men den omställningen är inte tillräcklig. Det behövs mer i form av minskad bilism. Det är inte heller den omställning till fossilgas/biogas som bränsle i fartygsmotorer som pågår. Det ökande byggandet av vindkraft är en annan positiv sak samtidigt som utbyggnaden av solenergi går alldeles för långsamt.

Exempelvis kan vi börja med följande:

  • Avskaffa reseavdragen
  • Förbud mot offentliga subventioner till fossildriva fordon och fossilberoende verksamheter (bilar, fartyg, flyg med mera)
  • Förbud mot att bygga fossildrivna kraftverk för elproduktion och uppvärmning
  • Förbud mot att bygga nya flygplatser och nya landningsbanor
  • Förbud mot att bygga nya biltrafikleder och nya motorvägar
  • Förbud mot fossiluppvärmda fastigheter
  • Satsning på vätgasproduktion
  • Satsning på solenergi och vindkraft
  • Satsning på en socialistisk stadsplanering och en socialistisk trafikplanering (innebär tätare och funktionsblandade städer samt mer kollektivtrafk)

Därefter kan vi införa följande:

  • Förbud mot att bygga fartyg med tjockoljedrift
  • Förbud mot att bygga fossildrivna bilar och lastbilar
  • Förbud mot cementtillverkning och ståltillverkning som använder fossila råvaror
  • Satsning på vätgasbilar och vätgasfartyg
  • Stänga majoriteten av flygplatserna
  • Stänga existerande fossildrivna elkraftverk och värmeverk
  • Tullar för att minska mängden onödiga transporter

Slutligen kan vi bl.a. genomföra följande:

  • Riva vägar och trafikleder som byggts för massbilism
  • Förbjuda användning av fossildrivna bilar och lastbilar i stadstrafik

Säkerligen finns det fler saker som kan och måste göras men detta är i alla fall kanske en början till en socialistisk klimatpolitik.

Klimatfrågan är dessutom av en karaktär som gör det omöjligt att lösa problemen på ett nationellt plan utan internationell samverkan och internationella lösningar är nödvändiga. Men många saker kan utan problem införas i enskilda länder som Sverige eller i områden som Västeuropa först.

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!