Tre personer åtalade för grova näringspenningtvättsbrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har väckt åtal mot tre personer för misstänkta grova näringspenningtvättsbrott. Det rör sig om totalt cirka 12 miljoner kronor i kontanter som gärningsmännen under åren 2014 – 2015 hanterat inom ramen för ett misstänkt momsbedrägeri inom livsmedelsbranschen kopplat till EU-handel.

– I detta fall var den underliggande skattebrottsligheten svårutredd genom att det var svårt att styrka vem eller vilka som agerat. Vi har därför istället valt att använda penningtvättsreglerna för att effektivt angripa delar av brottsupplägget där vi anser det bevisat vilka individer som har agerat. När det gäller näringspenningtvätt angriper vi risktransaktionen, i detta fall att stora summor kontanter hanterats utan att tillräckliga kontroller gjorts av motparten eller var pengarna kommer ifrån, säger Daniel Larson, förundersökningsledare och kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Reglerna kring näringspenningtvätt började gälla 2014 i samband med att lagen om straff för penningtvättsbrott trädde i kraft.

– Den stora skillnaden mellan de två typerna av penningtvätt är att det vid penningtvättsbrott krävs en tydlig koppling till en brottslig verksamhet som ska ha genererat pengarna, medan det vid näringspenningtvätt inte behövs någon sådan koppling. Vid näringspenningtvätt kan det till och med i efterhand visa sig att uppkomsten av pengarna är legitim, och ändå fällas till ansvar. Det är själva risktagandet som straffbeläggs i näringspenningtvätten, säger Daniel Larson.

Åklagaren yrkar även att tingsrätten ska meddela företagsbot och näringsförbud.

Läs mer om penningtvätt.

Information om penningtvätt för företagare från Ekobrottsmyndigheten.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.