Covid-19 dödar ojämlikt

Andelen som dött i covid-19 är låg. Det är en sjukdom som inte är speciellt dödlig. Förutom när det gäller äldre. Det är nästan uteslutande äldre som dött. Andelen som dött bland de som är yngre än 60 år gamla är försumbar.

Bland de äldre som dött är fattiga överrepresenterade. Andelen som dött bland låginkomsttagare eller lågutbildade är klart högre än andelen som dött bland höginkomsttagare/högutbildade. Grundorsaken till detta är sannolikt att fattiga äldre har fler underliggande sjukdomar, dvs sämre hälsa generellt, är genomsnittligt fetare och oftare har D-vitaminbrist. Dessa saker är starkt korrelerade till högre dödlighet i covid-19. Men sannolikt har också smittspridningen varit högre bland arbetare då de inte kan utföra sitt arbete hemifrån utan måste åka till jobbet på fabriken eller i vården varje dag. Ofta med kollektivtrafiken. Ihop med större trångboddhet bäddar det för högre smittspridning vilket också innebär att fler äldre i arbetarklassen blir smittade med större antal dödsfall som en följd.

Invandrare utgör cirka 20% av den svenska befolkningen. 20% av alla döda i covid-19 är invandrare. Generellt är det därför inte en större andel invandrare som dött än svenskfödda. Men bland de äldre är det en större andel invandrare som dött. Detta sammanfaller med att en större andel personer ur arbetarklassen dött (en större andel av arbetarklassen än i befolkningen som helhet är invandrare) och orsakerna är följaktligen samma, dvs fler underliggande sjukdomar, sämre hälsa generellt, fetma och D-vitaminbrist. D-vitaminbrist är betydligt vanligare bland invandrare på grund av mörkare skinn, heltäckande klädesplagg och matvanor (inga mjölkprodukter och ingen fet fisk).

Den större andelen döda i arbetarklassen och den större andelen döda bland invandrare visar samma sak. Att Sverige är ett klassamhälle med väsentligt skilda villkor för fattiga och rika. Klasskillnader som avspeglar sig i andelen döda i covid-19.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!