Gängmedlemmar från Tynnered dömda för kidnappning och planerat rån i Danmark

I slutet av februari startade en rättegång vid domstolen i Glostrup på Själland mot 5 personer. 4 av de åtalade var svenskar, alla tillhörande den så kallade G-falangen (Goulara-falangen) i Tynnered och de fjärde en 51-årig man som tidigare dömts för värdetransportrån i Danmark. Åtalet gällde en kidnappning och ett planerat värdetransportrån:

Værdicentralen Loomis i Taastrup, der hver dag håndterer kontanter for angiveligt cirka 100 millioner kr., er en betonbunker omgivet af hegn, en ringmur, bilsluser og 24 timers overvågning.

Alligevel havde en gruppe røvere, ifølge politiet, ambitioner om at bryde gennem virksomhedens omfattende sikkerhed og true personalet med våben til at udlevere et kæmpe millionbeløb.

Kuppet skulle være en gentagelse af de spektakulære røverier i 2008 mod Dansk Værdihåndtering, DVH, i Brøndby og Loomis i Glostrup, hvor to hold af svært bevæbnede røvere brød murene ned med entreprenørmaskiner, truede de ansatte med AK 47 rifler og hvert sted slap væk med mindst 62 millioner kr.

Kun kuppet mod DVH er opklaret og alle pengene fra røverierne, på nær fire millioner kr. som blev fundet gravet ned i en have, er pist væk.

Kidnappningen beskrivs i domen och i GP som brutalt:

Mannen körde på en gata i närheten av sitt hem i Hedehusene, en liten stad i närheten av Roskilde. Klockan hade nyss passerat midnatt till den 8 oktober 2019.

Plötsligt blockerades vägen av en BMW.

Män från BMW:n riktade en pistol mot mannen som tvingades stänga av motorn till sin bil och lämna över bilnycklarna.

Efter att ha fått på sig handbojor släpades han in i bilen som snabbt lämnade platsen.

[…]

Under dessa timmar utsattes han för våld och hot. Bland annat riktades en kniv mot honom samtidigt som det uttrycktes att han skulle dödas.

Under en och en halv timme låg han i bagageutrymmet i BMW:n. Och vid ett annat tillfälle placerades han på en stol som han bands fast på, samtidigt som det virades silvertejp kring hans handleder och vrister.

Dessutom rånades han på värdesaker. Kidnapparna krävde också en miljon kronor av offret. Betalade han skulle han få gå.

Mannen lyckades i ett obevakat ögonblick göra sig fri.

Domen i fallet meddelades den gångna veckan. De åtalade har alla dömts till fängelse.

Den 51-årige mannen, Tayeb Si M´Rabet, dömdes till sex års fängelse för rånförsöket. När det gäller de fyra svenskarna så fick de fängelse på mellan 2 och ett halvt år till 5 år. Tre av dem dömdes för både kidnappningen och värdetransportrånet.

En 23-årig man, Shorsh Goulara och en 27-årig man, Zardasht Hasan, dömdes till 5 års fängelse var för inblandning i kidnappningsärendet samt för det planerade rånet. En annan 27-årig man, Shahab Ghelehrashidi, dömdes till två och ett halvt års fängelse för inblandning i kidnappningen medan en 28-årig man, Farhad Goulara, som är bror till Shorsh Goulara, fick 3 års fängelse för det planerade rånet. Flertalet av Goulara-falangens (G-falangens) ledande personer är därmed fängslade.

Ihop med rättegångarna kring Gamlestadsmordet som bygger på material från Encrochat innebär domen i Danmark att flera av Göteborgs kriminella gatugäng i praktiken slagits ut. Flertalet medlemmar i Jobe-falangen (A-falangen) från Biskopsgården är frihetsberövade liksom många ledande medlemmar i  Vermahmood-falangen från Tynnered som länge haft en konflikt med Goulara-falangen är häktade, åtalade för Gamlestadsmordet och i vissa fall dömda i ett narkotikaärende.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!