Åtal för Gamlestadsmordet

Ett av de största fallen som använder bevis från avlyssningen av encrochat har nu lett till åtal. Totalt har 16 män åtalats.

Nio personer åtalas för att gemensamt ha beslutat sig för och sedan även tillsammans ha dödat målsäganden. Samtliga dessa nio personer åtalas också för förberedelse till mord på tre av den mördade mannens släktingar. Tre av dem åtalas även för att under våren 2020 med hjälp av krypterade telefoner ha planerat gärningarna mot släktingarna.

– Vi kraftsamlade snabbt initialt, vilket resulterade i att de nio personerna greps inom loppet av ett par timmar efter dödsskjutningen. De inledande åtgärderna innebar goda förutsättningar för den fortsatta förundersökningen, säger polisens utredningsledare Anna Bergkvist, i ett pressmeddelande.

– Det är fråga om en väl planerad gärning där var och en av de nio personerna har haft en viktig roll att spela för att mordet skulle kunna genomföras. De har gemensamt under morddagen spanat runt i bilar kring platser där man via krypterad telefoni hade fått information om att de tilltänkta mordoffren samt den mördade kunde finnas. De har krypterat kommunicerat med varandra och har därigenom kunnat samordna sig. De båda skyttarna kunde med hjälp av de andras gemensamma arbete utföra mordet. Vimenar därför att samtliga nio personer ska betraktas som lika ansvariga för brotten, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson som tillsammans med kammaråklagarna Stefan Lind och Linda Wiking ansvarat för utredningen.

Ytterligare två personer åtalas för anstiftan av det fullbordade mordet samt förberedelse för de tre mord som inte kom att genomföras.

De flesta av åtalade är knutna till den så kallade Jobe-falangen (i GP kallad A-falangen) men några är kopplade till Vermahmood-falangen (M-falangen) i Tynnered. däribland en man född 1991.

Mannen född 1991 är misstänkt för ytterligare två brott, narkotikabrott och anstiftan till mord i ett annat fall. En annan man från Vermahmood-falangen som åtalats för medhjälp till mord och förberedelse till mord är född 1992. Han friades nyligen för inblandning i narkotikabrott. En tredje man från samma kriminella gäng är född år 2000. Han är åtalad för stämpling till mord.

Två av de åtalade är bröder till den utpekade gängledaren Eddie Jobe,  En av dem greps i Gambia och utlämnades därifrån, Han är åtalad för anstiftan till medhjälp till mord och stämpling till mord. Den andra brodern är åtalad medhjälp till mord och förberedelse till mord vilket också flertalet av de andra personerna som förekommer i åtalet är.

En av de åtalade är en tidigare restaurangägare (Vår Krog & Bar) som redan tidigare dömts för ett narkotikabrott. Den yngre mannen från Vermahmood-falangen friades i det målet. Han är åtalad för att ha beställt mordet. En släkting till honom är också bland de åtalade. Två av de åtalade har tidigare åtalats för inblandning i Guldhedsmordet. En av dem dömdes till böter men den andre frikändes. Den man som fick böter har varit åtalad i en lång rad mord och anses vara en ledande person i Jobe-falangen

Ytterligare en man som nämndes i utredningen i det Guldhedsärendet finns bland de åtalade. Han berördes också av utredningen om ett mord på Väderilsgatan 2016 och anses höra till de ledande i Jobe-falangen. Han var också åtalad och misstänkt  i det stora penningtvättsärendet som ännu inte avgjorts men utredningen mot honom i just det fallet är nedlagd.

9 personer är åtalade för att i samförstånd ha utfört själva mordet i Gamlestaden.

Flera av de mordmisstänkta misstänks också ha förberett mord på en bror till den man som mördades i Gamlestaden och två kusiner. Åtalet omfattar också fyra andra personer som varit delaktiga i mordet eller i förberedelser till de mord som inte fullbordades. Bland de misstänkta för detta finns Eddie Jobes två bröder. En av dessa personer åtalas också för en händelse i december 2017 då han kastade en handgranat mot bostaden till den man som blev mördad i maj 2020.

– Det var när vi i utredningen fick tillgång till de åtalades krypterade kommunikation med varandra som ytterligare personer kom att misstänkas för brott och det är tack vare den bevisningen som sex ytterligare personer har kunnat åtalas för delaktighet i mordet och de mord som hade kunnat ske, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!