Fem gängkriminella från M-falangen gripna för mordförberedelser

I tisdags anhölls sex män, alla med kopplingar till det kriminella nätverket M-falangen (Vermahmood-falangen) i Frölunda, misstänkta för brott. Åklagaren Lotta Nilsson har för avsikt att begära dem häktade för förberedelse till mord och i ett fall också för grovt vapenbrott. Fyra av de häktade männen är födda på 1990-talet och två år 2000. Flera av dem anses vara ledande personer i M-falangen.

Tre av männen, de två 20-åringarna och en 29-åring som heter Daniel Meruse Tadesse, är även misstänkta för inblandning i det så kallade Gamlestadsärendet. Den ene 20-åringen är i det ärendet misstänkt för medhjälp till mord och förberedelse till mord medan den andre är misstänkt för stämpling till mord.

Enligt GP har mordförberedelserna förmodligen kunnat avslöjas med hjälp av material från den franska polisens avlyssning av encrochat.

Under lång tid har det funnits en konflikt i Tynnered och Frölunda mellan två kriminella grupperingar, Vermahmood-falangen (M-falangen) och Goulara-falangen (Briljantfalangen, G-falangen) men under senare tid har det varit få skjutningar. En del av förklaringen till detta är att flera ledande personer i G-falangen sitter häktade i Danmark för kidnappning och ett planerat rån. Med de nya gripandena i Göteborg sitter också många av M-falangens medlemmar häktade eller anhållna.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!