Fem dömda till fängelse för bomber i Länsmansgården

Förra veckan föll domarna när det gäller ett par bomber mot fastigheter i Länsmansgården där företrädare för ett kriminellt nätverk i Länsmansgården (Nya Norra) är skrivna. Samtliga dömda har kopplingar till Jobe-falangen, ett kriminellt gäng med ursprung i södra Biskopsgården.

Alla fem åtalade fälldes för allmänfarlig ödeläggelse (en bomb som exploderade) och försök allmänfarlig ödeläggelse (en bomb som inte exploderade). Inga människor dödades vid explosionen och de som skadades hade bara lindriga skador. De som var måltavlor för bomberna var dock inte hemma. En av dem satt häktad för en skottlossning mot folk från Jobe-falangen och andre avtjänade ett längre fängelsestraff för grovt vapenbrott.

Det blev omfattande skador på huset där bomben exploderade och 58 personer drabbades. De tilldömdes samtliga ett skadestånd på 10 000 kronor var.

Ingen av de fem dömda är hemmahörande i Biskopsgården. Några av dem ingår istället i ett kriminellt nätverk i Alingsås, Olofstorp och Lerum. En av de åtalade bor dock i Backa och han kan nog anses vara en yngre medlem i Jobe-falangen. En av personerna från Lerumsområdet, den 20-årige Simon Thorsell, dömdes till tre år och nio månaders fängelse medan de andra som är mellan 16 och 18 år gamla dömdes till sluten ungdomsvård mellan tolv och 16 månader.

Det kan verka märkligt att Jobefalangen rekryterar personer från helt andra delar av Göteborg och dessutom mycket unga. En del av dem kan ha kommit i kontakt med kriminella från Biskopsgården i samband med något av de bedrägeri- och penningtvättsärenden som utretts i Göteborgsområdet under senare, det så kallade casinomålet och penningtvättsärendet där flera personer från Jobe-falangen åtalades men som ledde till friande domar.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!