Fem åtalade för bomber i Länsmansgården

Den 10 oktober 2020 exploderade en bomb på vid en port på Rimfrostgatan 15 i Länsmansgården. Bomben orsakade omfattande materiella skador men bara små personskador om vi inte räknar de psykiska skadorna. De tilltänkta mordoffren var vid tillfället inte hemma och bara ett stort antal helt oskyldiga människor drabbades. En av dem var häktad. Ingen av de fem personer om har åtalats för  inblandning i bombdådet bor i Biskopsgården eller Länsmansgården utan har av allt att döma anlitats av Jobe-falangen från södra Biskopsgården för att mörda ett par medlemmar i ett konkurrerande kriminellt nätverk.

Sammantaget har fem unga män åtalats för grovt brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor, grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord, grovt olaga hot, grovt försök till allmänfarlig ödeläggelse, försök till grovt olaga hot, i två fall också för olovlig körning, i två fall för ringa narkotikabrott, i ett fall för rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Alla fem förnekar brott. Av de fem bor ingen i Biskopsgården utan de hör hemma i Backa, Hammarkullen, Olofstorp, Lerum och Alingsås. Ingen av dem tillhör troligen Jobe-falangen utan de var alla så att säga inhyrda för ett uppdrag.

På Rimfrostgatan 15 bor en person, Abdihakin Sugule, som är misstänkt för skjutningen mot en lägenhet i södra Biskopsgården där två personer blev skadade.

Dessutom hittades ett misstänkt föremål vid en annan port på Rimfrostgatan 59 där familjen Sheik Muhiadin bor eller vid tillfället bodde. En son i den familjen har tidigare mördats och hans äldre bror Mohamed Sheik Muhiadin anses vara ledande i den kriminella grupperingen i Länsmansgården som ofta kallas Nya Norra. Polisens bombskydd förde bort det misstänkta föremålet som troligen var en bomb.

De fem åtalade unga männen är alla utom en tonåringar. De har åtalats för att det tillsammans, i samråd och samförstånd ska placerat en sprängladdning med krutstubin i entrén på Rimfrostgatan 15, tänt på den samt därigenom åstadkommit en explosion. Explosionen har medfört fara för omfattande förstörelse av annans egendom samt fara för annans liv och hälsa. Explosionen har medfört skador på fastigheten för minst 500 000 kr. De åtalas också ha placerat ut en annan bomb som dock inte exploderade. Abdullah Mustafa är den innehaft och förvarat sprängämnena lättillgängligt i sitt källarförråd i ett flerfamiljshus i Backa där han också bor. Därefter har sprängämnena, placerade i metalltermosar med krutstubin, förvandlats till så kallade termosbomber.

Ari Al Doski och Simon Thorsell ska enligt polisen och åklagaren vara de som ordnat transport till brottsplatsen. Hassan Rabeie, Abdullah Mustafa och Simon Thorsell hämtade bilen, som användes vid brottet, i Mölndal. Simon Thorsell och Emil Hamberg är de som kört bilen medan Hassan Rabeie agerat vägvisare, betalat bränsle för bilen och tankat den. Thorsell och Hamberg är de som utöver de grova brotten också är åtalade för alla trafikrelaterade brott och ringa narkotikabrott.

Samtliga har därefter färdats i bilen, lastad med sprängmedel, från Partille till brottsplatsen och tagit befattning med sprängladdningen. Abdullah Mustafa och Ari Al Doski samt möjligen någon/några ytterligare person har tillsammans hjälpt till att placera ut och tända denna och ytterligare en sprängladdning, medan övriga personer har fått i uppdrag att bevaka området och vara beredda på att hämta upp de misstänkta i fordonet samt att bevaka Abdullah Mustafas respektive Ari Al Doskis telefoner.

Efter bombdådet flydde flera av de åtalade mot Backa i en bil men körde av vägen vid Lillhagen under sin framfart i hög fart där de samtidigt också jagades av polis.. Där kunde 3 av de åtalade också gripas. Bilen som de färdades i ägdes av Ari Al Doski som dock inte befann sig i den utan han greps i Länsmansgården.

Simon Thorsell hade en mängd bilder på vapen och personer med vapen i sin telefon medan Abdullah Mustafa har många bilder på medlemmar i Jobe-falangen och bevisligen en hel del kontakter med sådana personer. Fingeravtryck från Ari Al Doski och Abdullah Mustafa finns på saker som beslagtagits i samband med Gamlestadsmordet.

Det kan verka märkligt att Jobefalangen rekryterar personer från helt andra delar av Göteborg och dessutom mycket unga. En del av dem kan ha kommit i kontakt med kriminella från Biskopsgården i samband med något av de bedrägeri- och penningtvättsärenden som utretts i Göteborgsområdet under senare, det så kallade casinomålet och penningtvättsärendet där flera personer från Jobe-falangen åtalades men som ledde till friande domar.

Totalt kan 11 våldshandlingar kopplas till konflikten mellan Jobe-falangen och Nya Norra:

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!