Västerås och Södertälje – tre män åtalade för grovt narkotikabrott

Två män, 29 och 35 år, från Södertälje och en 35-årig man från Västerås har idag åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott. Männen som har framträdande roller i kriminella nätverk kan genom material från Encrochat knytas till 26 olika brott, bland annat till ett större beslag på över 300 kilo cannabis i Trelleborg förra året.

Den 18 april 2020 kontrollerade Tullverket en lastbil i Trelleborgs hamn och gjorde ett beslag på 309 kilo hasch. Av chattmaterial från Encrochat framgår att 35-åringen från Västerås organiserat transporten från Spanien till Sverige och att en okänd mängd av dessa 309 kilo skulle överlåtas till 29-åringen i Södertälje.

Utredningen som helt utgår från chattmaterial från bland annat Encrochat består av tre delar där sammanlagt sex personer från Södertälje, Västerås och Botkyrka är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott alternativt grovt narkotikabrott.

Huvudärendet omfattar 4 000 sidor där de tre männen, från Södertälje och Västerås, är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. 29-åringen, Abraham Aho, och den ena 35-åringen har båda framträdande roller i Södertäljenätverket medan den andra 35-åringen är en framträdande nätverkskriminell i Västerås som sedan 2020 varit bosatt i Spanien.

Abraham Aho dömdes till 12 års fängelse för sin delaktighet i dubbelmorden på Oasen i Södertälje 2010 och blev villkorligt frigiven 2018. Han har sedan dess figurerat i flera polisutredningar om grov brottslighet med sin bas i Södertälje. 35-åringen dömdes för människorov under samma rättegång och dömdes på nytt så sent som under hösten 2020 för grovt vapenbrott sedan han gömt ett skjutvapen i skogen vid Mälarbadet i Södertälje. 35-åringen är nära vän med Abraham Aho.

Utöver vad som framgår i materialet från Encrochat har också tre andra män åtalats. De är misstänkta för grovt narkotikabrott bland med stöd av material från en annan chattapplikation i deras mobiltelefoner. En av dessa är en 29-årig man, Maykil Yokhanna, som utsattes för ett mordförsök vid en bensinmack i Kungens Kurva i början 2020. Utöver 29-åringen åtalas också en 32-årig man för grovt narkotikabrott efter att han enligt åtalet har förvärvat minst 10 kilo cannabis av västeråsaren och dennes kompanjon, en 26-årig man som också ingår i åtalet.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!