GAIS om VM i Qatar

Hög tid att agera, markera och protestera mot ett VM-slutspel i Qatar Göteborgs Atlet-och idrottssällskap, GAIS, vill efter beslut med stor majoritet på föreningens årsmöte den 15 mars tillskriva styrelsen för Svenska Fotbollsförbundet med anledning av att VM-slutspelet i fotboll 2022 kommer att avgöras i Qatar.

Vi som förening konstaterar att det är så många fel med att arrangera ett VM-slutspel i Qatar. Tidpunkten på året är fel, även om det kanske inte kommer att drabba den svenska säsongen lika mycket som i alla länder som spelar höst/vår. Hur det gick till när slutspelet tilldelades Qatar som föregicks av omfattande mutor och annan korruption. Slutspelet kommer att skänka prestige till ett land som systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter och saknar all form av demokrati, och senast i raden finns avslöjandet om horribla förhållanden för gästarbetare från främst övriga Asien där mer
än 6 500 gästarbetare från fem olika länder har avlidit när de arbetat i Qatar under de senaste tio åren sedan Qatar tilldelades mästerskapet.

Som en av fotbollsföreningarna i Sverige kan vi inte stillatigande titta på när Sverige och svensk fotboll är på god väg att sanktionera att mästerskapet avgöras utifrån dessa förutsättningar. Vi inser att vår protest kommer sent, men det borde inte vara för sent för svensk fotboll och Svenska Fotbollsförbundet att agera för att försöka få till en ändring och stå upp för de ideal som format och präglar svensk fotboll.

Vi undrar vad Svenska Fotbollsförbundet under de gångna tio åren har vidtagit för åtgärder för att försöka flytta slutspelet från Qatar, särskilt efter att det klargjorts på vilka korruptionsgrunder mästerskapet förlades till Qatar?

Vi undrar hur Svenska Fotbollsförbundet ser på den rörelse som nu växer fram på initiativ från Norge om att försöka förändra att fotbolls-VM genomförs i Qatar?

Från GAIS sida förväntar vi oss att Svenska Fotbollsförbundet genom sitt landslag börjar agera, markera och protestera mot att mästerskapet genomförs i Qatar. Vi förväntar oss att SvFF och landslaget tar offentlig ställning för mänskliga rättigheter så som Norges och Tysklands landslag har gjort under den gångna kvalveckan.

Vi vill uppmana förbundet att redan nu, och inte bara om vi kvalificerar oss till VM-slutspelet, informerar och utbildar våra landslagsspelare och ledare om förhållandena i Qatar så att de kan bli goda ambassadörer för demokrati och mänskliga rättigheter gentemot fans, press och partners. Vi vill också att SvFF aldrig missar en chans att i officiella sammanhang markera och protestera mot att VM-slutspelet avgörs i Qatar.

Vi vill uppmana SvFF:s förbundsstyrelse att omgående initiera en förnyad diskussion med övriga fotbollsförbund inom i första hand Europa för att försöka flytta mästerskapet från Qatar, och att lyfta frågan med FIFA för att driva på att flytta slutspelet från Qatar.

Vi kräver att SvFF omedelbart påbörjar ett arbeta med en analys om vad en eventuell bojkott av mästerskapet i Qatar skulle få för effekter för svensk fotboll i relation till den goodwill vi skulle få av att stå upp för demokrati, mänskliga rättigheter och gästarbetares rättigheter.

Göteborg 2021-03-31
Jonas Andersson
Ordförande GAIS

Läs mer om fotboll

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!