Märkligheter i flera stora brottsutredningar i Göteborg

I utredningen om Gamlestadsmordet förekommer namnet på en man som länge tillhört det ledande skiktet i Albanligan (Naserligan). Samme man förekommer också utredningen kring en stor utpressningshärva mot en byggföretagare i Stockholm.

I ärendet med utpressningen av byggföretagaren pekas han ut som en gärningsman och i utredningen om mordet i Gamlestaden pekas han ut som utpressare av en av de åtalade, den tidigare restaurangägaren. Det finns dock också en personlig koppling. Restaurangägaren nuvarande partner var tidigare tillsammans med den utpekade mannen. Mannens son ska också vara vän med en av de personer som de som låg bakom mordet i Gamlestaden, Jobe-falangen, planerade att mörda. En av de dömda för utpressningen mot byggföretagaren är Eddie Jobe, utpekad ledar för Jobe-falangen och den andra dömde är en vän till honom, den så kallade stjärnmäklaren.

Inte i någon av utredningarna hörs den aktuelle mannen vilket jag tycker är märkligt med tanke på mannens bakgrund. Hans son är hörd i utredningen om mordet i Gamlestaden.

Mannen blev känd för första gången då han 2001 var en av de fyra män som greps för en uppgörelse med omfattande skottlossning mitt bland barnfamiljer, tonåringar med flera på en fullpackad badplats i Näset. De två gängen som var inblandade var Albanligan och Original Gangsters (OG).

Det är än idag den värsta uppgörelsen mellan kriminella gäng på en offentlig plats. Det var bara rena turen att ingen blev skadad. Mannen heter Ard#@n G@sh# men många tycks kalla honom Adr#@n G@sh#. De övriga tre männen som greps var Jusuf Hani och Ikmet Kodzadziku från Albanligan samt Hamdi Tacettin från OG.

Hamdi Tacettin var en central person i OG och växte upp ihop med dess ledare Denho Acar i Bergsjön. År 2005 greps han för ett mordförsök i Uppsala (Bälinge som ägde rum 2003) vilket resulterade i 12 års fängelse. Det hela var ett mord som han hade kontrakterats för att utföra. Han utvisades därefter från Sverige men har inte hållit sig härifrån. 2014 greps han i Norrköping och fick två månaders straff för brott mot utlänningslagen och 2017 greps han igen. Anledningen till att han återkommer till Sverige är att han har barn här. Han bor enligt uppgifter i Nederländerna där han dock har ett annat namn.

Jusuf Hani och Ikmet Kodzadziku deltog båda två i det stora rånet mot Nokas i Stavanger, Norge, år 2004 då en polis sköts ihjäl. De dömdes till fängelse för rånet. Hani ovh Kodzadziku är idag fria.

Ard#@n G@sh# dömdes för sin del år 2005 till fängelse i 4 år för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De övriga dömda var Enver Eminovic, Rifat Bytyci, Xheladin Purava och den sistnämndes brorson Iljaz Purava. Den de enligt domen planerade att mörda var Ali Reza Dashti Pour, en man som utpekades som ledare i den kriminella grupperingen Tigrarna. Rifat Bytyci var en anlitad torped från Jugoslavien och Iljaz Purava drogs in i det hela utan egen förskyllan.

Xheladin Purava var en annan ledande person i Albanligan som misstänks ha varit den som låg bakom ett mordförsök i maj 2006 på Naser Dzeljilji som betraktades som ledare i Albanligan (som därför i allmänhet kallades Naserligan). Xheladin Purava mördades i april 2011, troligen som en hämnd för det tidigare mordförsöket. Ingen har nånsin åkt fast för mordet och allt tyder på att mordet aldrig kommer att lösas. Av allt att döma var mördaren en inhyrd torped eller yrkesmördare från det forna Jugoslavien.

Att Ard#@n G@sh# inte hörts i de två utredningarna där han nämns kan ju bero på att han inte gått att få tag på då hans enligt uppgifter lever i ett annat land. Men samtidigt är det problematiskt och väcker misstankar då det funnits välbelagda vänskapsband mellan enskilda höga poliser och ledande personer i Albanligan som Naser Dzeljilji (har avlidit av naturliga orsaker). Om sådant spelat in är det inget annat än korruption. att det förekommer i nordiska länder är också välbelagt.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!