Covid-19 orsakar blodproppar och är betydligt farligare än vaccin

När det gäller influensa och narkolepsi är det välbelagt att det är influensa som i sig själv orsakar narkolepsi och inte vaccinet. Att vaccinet ger narkolepsi beror på att vaccinet är gjort av influensavirus. Det verkar som om det är ungefär samma sak med covid-19 och vissa vaccin.

Det är alltså enligt en undersökning från Oxfords universitet framförallt covid-19 i sig själva som orsakar blodproppar. I själva verket är det större risk att få blodproppar av covid-19 än av nåt vaccin:

Slutsatsen: Risken att drabbas av blodpropp efter genomgången sjukdom var ungefär hundra gånger högre jämfört med den hos en frisk person, och tio gånger högre jämfört med den som tagit sin vaccinationsspruta.

Men inte nog med det – skillnaderna mellan vaccinen visade sig vara försumbar. Ungefär 4 personer på en miljon människor fick komplikationen efter injektion med Modernas och Pfizers vaccin. Motsvarande siffra för AstraZeneca var 5 på miljonen – alltså i stort sett densamma.

[…]

Problemen som Astra Zeneca och Janssen har haft har varit biverkningar hos personer som lider av en kombination av blodproppar och låga halter av blodplättar i en och samma person. Den här studien har inte tittat på den problematiken, säger Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet i Solna.

Så det är även med hänsyn till risken för blodproppar större risk att insjukna i covid-19 än att få en vaccination och det verkar bara vara en marginell skillnad mellan AstraZenecas vaccin och andra vacciner.

Läs mer om covid-19.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!